Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Nuorisovaalien ykkönen on Kokoomus

 

Kuva: Pixabay.com

Keskiviikkona julkaistujen alle 18 -vuotiaiden Nuorisovaalien ääniharavat ovat yllättävät. Suosituimmat puolueet olivat Kokoomus (43 paikkaa), Keskusta (41 paikkaa) ja Vihreät (30 paikkaa). Jos nuoret saisivat päättää, eduskuntaan pääsisi myös joukko pienpuolueita, jotka eivät ole sinne toistaiseksi päässeet.

Lähes 60 000 alle 18 -vuotiasta antoi äänensä Nuorisojärjestö Allianssin nuorten eduskuntavaaleissa. Nuorisovaalien tulokset eroavat huomattavasti viimeaikaisista gallupeista ja oikeista eduskuntavaaliennustuksista. 

-Lähes 60 000 nuorta sai Nuorisovaaleissa ensi kosketuksen vaaleihin sekä äänestämiseen. Se on Nuorisovaalien tärkein tehtävä. Ensimmäisen äänestyskokemuksen merkitystä on tutkittu paljon ja siinä on nähty avain äänestysaktiivisuuden nostamiselle. Useissa oppilaitoksissa on äänestämisen lisäksi järjestetty vaalipaneeleja sekä muutoin keskusteltu ajankohtaisista poliittisista teemoista. Nämä toimenpiteet yhdessä tukevat nuorten kavua aktiivisiksi äänestäjiksi, Allianssin puheenjohtaja Eero Rämö sanoo.

SRO neliöb. 17.-23.10.

Kolmen suurimman puolueen jälkeen suosituimmat olivat Perussuomalaiset (26 paikkaa), SDP (17), Vasemmistoliitto (12), Kristillisdemokraatit (11) ja RKP (8). Mikäli nuoret saisivat päättää, eduskuntaan pääsisi myös useampi pienpuolue, joka ei toistaiseksi ole onnistunut pääsemään eduskuntaan. Suosituin näistä oli Piraattipuolue, joka sai 7 paikkaa. Itsenäisyyspuolue kaksi, Muutos 2011 yhden ja Suomen kommunistinen puolue yhden paikan.

Timo Soini nuorten suosikki

Vaalien ääniharava oli perussuomalaisten Timo Soini 1058 äänellä. Suhteellisesti eniten ääniä taas keräsi nuorten keskuudessa tunnettu nettipoliisi Marko Forss Kokoomuksesta. Forss sai 17,6% kaikista Kaakkois-Suomen äänistä. Vaalien yksi yllättäjä oli taas Päivi Räsänen, joka oli Hämeen piirin äänikuningatar 349 äänellä. Samalla KD saisi Hämeestä 3 paikkaa, kun mediassa on uumoiltu, saako puolue vaalipiiristä lainkaan paikkaa.

Nuorten eduskunnan kansanedustajien Keski-ikä nuorten eduskunnassa on 40 vuotta. Kansanedustajista jopa neljäsosa on 18-29 -vuotiaita.

-Tämä varmasti antaa nuorille ehdokkaille potkua vaalityöhön viime metreille, Rämö miettii.

Lähteet: nuorisovaalit.fi, aantenlasku.fi