Elämäntaito: Klaus Härön mukaan kristitty tarvitsee koko Raamatun – ”Vanhaa testamenttia lukiessa tulee sekä turpaan että rohkaisua”

Nuorten mukaan saaminen mietityttää festivaalijärjestäjiä

 

Ida Bois sai Joensuun gospelfestivaaleilla Golden Gospel -palkinnon kannustimeksi uralleen. Kuva: Martti Havukainen

Hengellisten musiikkitapahtumien on työlästä erottua toisistaan pienessä Suomen maassa. Nuoret taas tuntuvat lähtevän liikkeelle tapahtuman itsensä, eivät artistien vuoksi.

– Sosiaalinen media on auttanut yhteisöllisyyden uudessa nousussa, sanoo elokuun viimeisenä viikonloppuna Keuruulla järjestettävän Youth Celebration -tapahtuman tuottaja Samuel Räikkönen.

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna kuultiin gospelia laidasta laitaan Joensuun 19. gospelfestivaaleilla. Keski-ikäistä väkeä nuorempaa yleisöä ei festivaaliyleisössä juuri näkynyt. Tapahtumassa ei tietoisesti ole enää viime vuosina panostettu nuorisoon.

– Nuorten konserteissa pitäisi olla kaikkein kalleimmat valot ja äänet, eikä olisi sittenkään varma, että nuoret tulisivat konsertteihin, festivaalin johtaja Hannu Hätönen arvioi.

IK-opisto neliöb. 6.-19.1.

Joensuun gospelfestivaaleista ei myöskään julkaista tarkkoja yleisölukemia.

– Meidän juttu on jokin ihan muu kuin yleisömäärän laskeminen. Haluamme antaa monipuolisen tarjonnan hengellistä musiikkia, niin että löytyisi jokaiselle jotakin. Meidän tehtävämme on herätellä ihmisten kiinnostusta, seurakunnat jatkavat sitten siitä, Hätönen toteaa.

Panostusta perheellisiin

Muissakin tapahtumissa nuorison saaminen paikalle on melko suuri epävarmuustekijä – edes nimekkäät kristillisen popin artistit eivät välttämättä tuo nuorta yleisöä. Keuruun Iso Soitto -tapahtumassa Disciple-yhtyeen konsertti noin kuukausi sitten muodostui pettymykseksi, kuten koko tapahtuman osallistujamäärä.

Tapahtuman johtaja Marko Halttunen uskoo, että lapsiperhe-ikäisiä aikuisia voidaan saada yleisöön.

– Lapsiperheiden kannalta olisi tärkeää, että lapsille löytyy tarjontaa niin musiikin kuin aktiviteettien muodossa, Halttunen arvioi.

Viimeksi Iso Soitto oli nuorison suosiossa vuonna 2011, kun ulkomaisena artistina kuultiin yhtyettä Hillsong London -seurakunnasta.

Marko Halttunen ei ole sinänsä huolissaan tapahtuman tulevaisuudesta.

– Tilastojen mukaan suurin osa kävijöistä, noin 70 prosenttia, näyttää olevan kuitenkin 20–50-vuotiaita.

Myös Hannu Hätönen on luottavainen Joensuun tapahtuman suhteen, vaikka festivaalia vaivasivat tänä vuonna odottamattomat vaikeudet: odotetut Rene Laulajaisen ja Kari Peitsamon esiintymiset jouduttiin perumaan sairaustapausten takia.

– Meillä on tunne, että osaamme järjestää festivaalin niin, että kaikille on jotain tarjolla ja pitkässä juoksussa taloudellinen tulos on plus miinus nolla, Hätönen toteaa.

Sinne missä muutkin ovat

Osallistujamääriään viime vuosina nostaneen, helluntaiherätyksen konferenssikeskuksessa Keuruulla järjestettävän Youth Celebration -nuorisotapahtuman tuottaja Samuel Räikkönen yhtyy varovaisesti näkemykseen, jossa nuoret tulevat nuorten luokse, eli niihin tapahtumiin jotka ovat vakiinnuttaneet asemansa nuorten vuosiohjelmassa.

– Vaikka YC:stä otettaisiin kaikki esiintyjät pois, niin varmasti siinäkin tapauksessa nuoret tulisivat mukaan ainakin joidenkin vuosien ajan, Räikkönen arvioi.

Erottuvia tapahtumia on Räikkösen mukaan vaikeaa järjestää.

– Samat kotimaiset artistit esiintyvät joka paikassa. Todella kovia ulkomaisia esiintyjiä taas on yhä vaikeaa saada Suomeen.

– Nyt on kuitenkin ymmärretty, että tulee panostaa moniin asioihin, ei vain tilata bändejä paikalle.

Eräs ilahduttava piirre 2010-luvun nuorten piirissä on Räikkösen mukaan yhteisöllisyyden palaaminen.

– Nuoret tuntuvat viihtyvän taas yhdessä. Kuulut porukkaan, asuitpa missä tahansa. Sosiaalinen media on auttanut tässä asiassa.

Nuorisotapahtuma YC Keuruun Isossa Kirjassa 29.-30.8.

Lisätietoa: www.youthcelebration.fi

 

Martti Havukainen, Anssi Tiittanen