Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Nuorten syrjäytymistä torjuva Vamos valittiin vuoden yhteiskunnalliseksi vaikuttavuusteoksi

 

Vamoksen Terhi Laine ja Itlan Tiina Ristikari vastaanottivat Vuoden yhteiskunnallinen vaikuttavuusteko -palkinnon Mediuutisten 100 terveysalan vaikuttajaa -gaalassa 7.12.2021. Kuva: Tilda Hopia, Itla

Vaikuttavuusseura ry palkitsi Diakonissalaitoksen Vamoksen Vuoden yhteiskunnallisena vaikuttavuustekona. Palkinto jaettiin tänään 7. joulukuuta Mediuutisten Vaikuttajagaalassa.

Vaikuttavuusseura nostaa vuosittaisella vaikuttavuusteon valinnalla esiin asioita, toimia, innovaatioita ja onnistumisia, joilla edistetään sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta Suomessa. Vuoden vaikuttavuusteot valittiin nyt ensimmäisen kerran, ja ne jakautuivat neljään kategoriaan.

Vamos palkittiin yhteiskunnallisena vaikuttavuustekona, ja se oli myös palkituista ainoa sosiaalialan palkittu. Muut palkitut olivat kansallinen tehohoidon koordinaatio pandemian aikana, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri organisaationa sekä koronavirustaudin oirearvio.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Kilpailun raati arvosti Vamoksen yhteiskunnallista merkitystä, ja erityisesti se painotti toiminnan vaikuttavuuden arviointia tutkimuksen keinoin.

”Vamos-toiminnalla on suurta yhteiskunnallista merkitystä, ja toiminnan ansiokkuutta lisää vaikuttavuuden selvittäminen monipuolisilla tutkimusasetelmilla. Tutkimustulosten mukaan Vamos-nuoret siirtyivät verrokkeja useammin opiskelemaan ja työelämän ulkopuolella olevien ja pitkäaikaistyöttömien osuus väheni verrokkeja enemmän”, palkinnon perusteluissa mainittiin.

Vaikuttavan työn taustalla tieto ja yksilöllinen kohtaaminen

Vamoksen toimintaa kehitetään jatkuvasti keräämällä pitkäjänteisesti ja monipuolisesti muutostietoa nuorten tilanteesta. Tämä useamman vuoden ajan kerätty data oli yhtenä tärkeänä aineistona Itlan tekemässä, syksyllä julkaistussa Vamoksen vaikuttavuustutkimuksessa. Tutkimus oli lajissaan uraauurtava: Vamoksen vaikutuksia ja vaikuttavuutta selvitettiin siinä sekä määrällisin että laadullisin menetelmin.

Itlan tutkimus osoitti, että Vamos pidentää nuorten työuria, tavoittaa haavoittuvassa asemassa olevia nuoria, ja vähentää nuorten kokemaa köyhyyttä. Lisäksi Vamos tuottaa vuosittain yhteiskunnallista hyötyä miljoonia euroja lisääntyneitä verotuloina ja vähentyneinä sosiaaliturva- ja palvelumaksuina.

”Vamoksen vaikuttavuuden avain on Itlan vaikuttavuustutkimuksen mukaan yksinkertainen: nuorten kokema kiireetön kohtaaminen ja yksilöllinen tuki”, kertoo vuoden yhteiskunnallinen vaikuttavuusteko -palkinnon vastaanottanut Vamoksen johtaja Terhi Laine.

”Tämä palkinto on erityisesti tunnustus Vamoksen sadalle valmentajalle,jotka tekevät joka päivä työtä ammattitaidolla, olemalla herkästi läsnä ja nuorten rinnalla kulkien. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ei olisi mahdollista ilman valmentajien kykyä välittää nuorista ja kohdata heidät kiireettömästi”, Laine sanoo.

Vuodesta 2008 toiminut Vamos tukee 16–29-vuotiaita nuoria kohti koulu- ja työelämää 11 paikkakunnalla ympäri Suomea. Toiminnan piirissä on vuosittain noin 2000 nuorta. Jokainen nuori saa Vamoksessa oman valmentajan, jonka kanssa etsitään yhdessä polkua työhön, koulutukseen tai ylipäätään tasapainoiseen arkeen. Nuori saa tukea sekä arjen perusasioihin että tulevaisuuden suunnitteluun. Työ on tavoitteellista ja suunnitelmallista, mutta sitä tehdään aina nuoren henkilökohtaisesta tilanteesta ja tarpeesta käsin.

STT