Hyvät: Netflixin uusi elokuva Neitsyt Mariasta ei ole täysin raamatunmukainen, mutta tavoittaa evankeliumien ytimen Yleinen: Muistokirjoitus: Antero Laukkanen tiesi, että rukouksen tililtä kate ei lopu

Nuttuprojekti täyttää viisi vuotta

 

Nutut suunniteltiin etiopialaisvauvojen lämmikkeeksi. KUVA: nuttu.info

Viisi vuotta sitten aloitettiin nuttuprojekti etiopialaisvauvojen hyväksi. Nuttuja on tällä hetkellä neulottu noin 85 000, kangasnuttuja on ommeltu noin 2300. ”Ensi vuonna toivomme pääsevämme 100 000 nutun tavoitteeseen, kun tavoite projektin alkaessa oli ehkä noin viisikymmentä nuttua”, kertoo nuttuprojektin äiti Pirkko Tuppurainen.

Nuttuprojekti sai alkunsa sadekaudella 2008, kun etiopialaisen Airan sairaalan synnytysosaston henkilökunta kysyi Kansanlähetyksen lähetystyöntekijältä, diakonissa Pirkko Tuppuraiselta, voisivatko suomalaiset keksiä heidän pienille keskosille jotain lämmintä vaatetta, jotta nämä selviäisivät sadekauden yli.

Keltaisen nuttukuvan perusteella nutulle tehtiin neulomisohjeet. Ensimmäisiä nuttuja neulottiin Valkeakoskella, Ikaalisissa ja Tampereella. Syyskuussa 2008 tuli perille ensimmäinen nuttupaketti. Syksyllä 2009 mukaan tuli Etiopian suurin sairaala, yliopistollinen keskussairaala Black Lion.

Perheniemi neliöb. 23.-29.12.

Suomalaisnaiset innostuivat nutuista. Tietoisuutta lisäsivät erityisesti artikkelit Vie Sanoma, Kotiliesi ja Suuri Käsityökerho -lehdissä. Nuttuja tuli Etiopiaan Itellan keltavalkoisissa pusseissa. Postikulut olivat korkeat, mutta muutakaan keinoa ei nuttujen toimittamiselle löydetty

Vastoinkäymisiä ja menestystä

Vuonna 2011 nuttuprojektissa koettiin vastoinkäyminen, sillä Etiopian tulli määräsi nutuille tullimaksut. Asiaa selvitettiin pitkään, kunnes Suomen suurlähettilään Leo Olasvirran avustuksella nutut saatiin tullista ulos. Tullimaksut saatiin maksettua Boråsin Olotilan lahjoituksella 2012.

Suurlähettilään neuvosta nutut kirjoitettiin kehityshankkeeseen, ja nyt nuttuprojekti on saanut verovapauden 30 000 nutulle.

Nuttuprojektissa on ollut mukana yli 700 erilaista kansalaisjärjestöä, seurakuntaa, koululuokkaa ja työpaikkaa sekä lukuisia yksityisiä neulojia. Nutuista on kirjoitettu yli 150 lehtiartikkelia, ja ne ovat olleet esillä ainakin 30 eri näyttelyssä.

Nuttuja on kudottu 14 eri maassa ja toimitettu noin 25 eri sairaalaan eri puolilla maailmaa. Suomalainen WHO:ssa työskennellyt lääkäri Heli Bathija aloitti suomalaisten innoittamana samanlaisen projektin Sveitsistä Afganistaniin, jossa Afganistanin terveysministeri on käynyt pukemassa nuttuja pienten vauvojen päälle. WHO:n nutut pääsivät 65 finalistin joukkoon Seattlessa 600 ehdotuksen joukosta äitien ja vastasyntyneitten terveyden parantamiseksi Bill Gates -säätiön järjestämässä kilpailussa 2011.

Nuttuprojekti jatkuu ainakin vuoden 2014 loppuun. Lisää tietoa nutuista täällä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie