Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Oikeus: Magneettimedian kirjoitukset eivät olleet journalismia

 

Ilmaisjakelulehti Magneettimedian tapausta ei voida suoraan rinnastaa tiedotusvälineiden sananvapautta koskeviin tilanteisiin. Näin totesi Ylivieska-Raahen käräjäoikeus Magneettimediaa koskevassa kansliatuomiossaan maanantaina. Päätoimittaja Juha Matti Kärkkäinen ja lehteä julkaiseva tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen saivat tuomion juutalaisvastaisesta kirjoittelusta.

– Magneettimedia on ennemminkin ollut kanava, jonka kautta Kärkkäinen on pystynyt rajoituksetta tuomaan esiin henkilökohtaisesti tärkeinä pitämiään asioita ja aihepiirejä, oikeus totesi.
Juutalaisvastainen kirjoittelu toi sakot lehden päätoimittajalle Juha Matti Kärkkäiselle. Hän sai 90 päiväsakkoa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi lehteä julkaisevan tavarataloyhtiö J. Kärkkäisen 45 000 euron yhteisösakkoon. Myös yhtiö tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kärkkäinen on yhtiön pääomistaja.
Oikeuden mukaan Kärkkäisen julkaisemat kirjoitukset ovat selkeästi vihapuheen kaltaista juutalaisvastaista propagandaa, joka ei nauti sananvapauden suojaa.
Oikeus katsoi, että käräjien käsittelemissä kirjoituksissa ei ollut journalistista otetta, vaan muiden kirjoittajien tekstit oli julkaistu joko sellaisinaan tai suomennettuina. Oikeuden mukaan panetteleville ja solvaaville mielipiteille ei lehdessä esitetty tasapainottavaa kantaa.
Päätöksessään oikeus muistutti, että Kärkkäinen on ollut tekojen aikana yhtiön toimitusjohtaja ja asemansa perusteella päättänyt yksin julkaisun sisällöstä ja julkaisulinjasta. Yhtiön hallitus on irtisanoutunut lehden teksteistä.
Oikeus käsitteli kirjoituksia, jotka julkaistiin Magneettimedian verkkosivuilla tai printtilehdessä viime syksynä ja alkuvuonna.

Syytteet kiistettiin

SRO neliöb. 17.-23.10.

Juha Kärkkäinen on aiemmin oikeudessa kiistänyt esitetyt syytteet. Hänen mukaansa kirjoitukset eivät olleet panettelevia tai solvaavia, vaan tekstien julkaisua turvaa sananvapaus. Päätoimittaja on kuvaillut lehteään vaihtoehtomediaksi.
Oikeus määräsi yhtiön poistamaan ja hävittämään kirjoitukset lehden nettisivuilta lainvastaisina.
STT ei tavoittanut maanantaina Juha Kärkkäistä kommentoimaan tuomiota. Kihlakunnansyyttäjä Ilpo Lehto ja Juha Kärkkäisen asianajaja Jussi Haara sanoivat, että tuomiosta valittamisesta päätetään lähipäivinä.

Lue myös:

”Juutalaiskirjoituksista vaaditaan ehdollista ja yhteisösakkoa”

”Magneettimedia toistaa klassisia antisemitistisiä teemoja”

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa