Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

”Olemme todella historiallisen kehityksen äärellä” – paavi Franciscus huomenna ensimmäistä kertaa Irakiin

 
Paavi Franciscus lentää huomenna ensimmäistä kertaa Roomasta Bagdadiin.

Paavi Franciscus lentää huomenna ensimmäistä kertaa Roomasta Bagdadiin.

Paavi Franciscus aloittaa huomenna perjantaina historiallisen vierailun Irakissa. Paavi tapaa Bagdadissa presidentti Barham Salihin ja pääministeri Adil Abdul-Mahdin. Franciscus aikoo vierailla shiiamuslimien pyhässä kaupungissa Najafissa.

Viikonloppuun ajoittuva vierailu on historian ensimmäinen paavin vierailu Irakissa. Johannes Paavali II suunnitteli virallista vierailua Irakiin vuosituhannen vaihteessa, mutta poliittinen tilanne ja Lähi-idän levottomuudet sotkivat suunnitelmat.

Irakiin  paavi Franciscuksen on kutsunut maan nykyinen kurditaustainen presidentti Barham Salih, joka astui virkaan lokakuussa 2018.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

– Epävakaasta turvallisuustilanteesta huolimatta paavi haluaa nyt toteuttaa kauan toivotun matkan, arvioi teologian tohtori ja tietokirjailija Emil Anton.

Paavi Benedictus XVI:n  teologiasta väitellyt Anton näkee paavin Irakin-vierailulla olevan kolme tavoitetta.

– Ensimmäinen on osoittaa läheisyyttä Irakin kristilliselle vähemmistölle, joka on kärsinyt valtavasti viime vuosikymmenien aikana. Suuri osa maan yli miljoonasta kristityistä on viimeisten 20 vuoden aikana lähtenyt maasta, ja maastamuutto jatkuu yhä.

Irakissa arvioidaan olevan jäljellä muutama sata tuhatta kristittyä.

– Paavi haluaa lohduttaa Irakin ahdistettuja kristittyjä sekä rohkaista heitä mahdollisuuksien mukaan jäämään tai palaamaan Irakiin, jottei kristinusko katoaisi näiltä mailta. Kaksoisvirranmaassa on ollut kristittyjä lähes 2000 vuotta, ja monet heistä puhuvat yhä arameaa, Jeesuksen äidinkieltä.

”Ilmassa on toivoa siitä, että paavin vierailu tarjoaa maalle mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen.”

Matkan toiseksi suureksi teemaksi Emil Anton arvioi uskontojenvälistä dialogia, erityisesti katolisen kirkon pyrkimystä dialogiin muslimien kanssa.

– Irak on sekä sunni- että shiiaislamin ydinaluetta: Bagdad oli abbasidikalifaatin pääkaupunki, ja Najaf on shiiojen pyhä kaupunki. Lisäksi monoteististen uskontojen isä Abraham lähti Etelä-Irakissa sijaitsevasta Urista, missä paavi pitää uskontojenvälisen rukoustilaisuuden.

Lauantaiaamuna paavin on määrä lentää Najafiin tapaamaan 90-vuotiasta shiiajohtajaa Ali al-Sistania. Suurajatolla al-Sistan on Irakin shiialaisten korkein uskonnollinen auktoriteetti.

– Jos paavi ja ajatolla julkaisevat yhteisen julistuksen kuten paavi ja Al-Azharin suurimaami Ahmed Al-Tayeb tekivät pari vuotta sitten, niin olemme todella historiallisen kehityksen äärellä, Emil Anton arvioi.

–  Paavi voi jopa edistää sunnien ja shiiojen välistä veljeyttä luomalla suhteet molempien ryhmien uskonnollisiin johtajiin. Matkan motto on ”Olette kaikki veljiä”.

Matteuksen evankeliumin 23. luvusta lainattu jae liittyy  paavin äskettäin julkaisemaan kiertokirjeeseen Fratelli tutti.

–  Uskontojen välisten suhteiden lisäksi paavin viesti koskee myös irakilaisia yhteiskunnallisessa mielessä. Paavi haluaa rohkaista ja auttaa irakilaisia rakentamaan maataan yhdessä, veljellisesti, uskonnosta ja etnisyydestä riippumatta. Tämä onkin matkan kolmas tähtäyspiste, Emil Anton sanoo.

Paavin vierailu tarjoaa sotien ja konfliktien runtelemalle Irakille tilaisuuden saada vaihteeksi positiivista kansainvälistä huomiota.

–  Irakin suurimman kirkon, kaldealaiskatolisen kirkon patriarkka Louis Sako onkin todennut, että Irakin yhteiskunnassa on jo nyt jokin muuttunut. Kristityt, sunnit ja shiiat siivoavat katuja ja pystyttävät julisteita, joissa toivotetaan paavi tervetulleeksi. Ilmassa on toivoa siitä, että paavin vierailu tarjoaa maalle mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen.

Emil Anton, Helsingin Sanomien emeritapäätoimittaja Reetta Meriläinen ja Kirkko ja kaupunki -median uutispäällikkö Pauli Juusela keskustelevat paavi Franciscuksen Irakin-vierailusta Radio Dein Jälki-istunto-ohjelmassa perjantaina 5.3. kello 9.05 alkaen. Suoran lähetyksen jälkeen keskustelu on kuunneltavissa myös podcastina radiodei.fi-sivustolla.