Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Oletko katkoviivaihminen?

 

Tarja Vilppola puhui maanantaina Ylöjärven seurakunnan illassa naiseuden intohimosta. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Lahtelainen seksuaali- ja sielunhoitoterapeutti Tarja Vilppola julkaisee näinä päivinä kristillisen kirjan, joka kannustaa etsimään ja tunnistamaan omia rajojaan sekä noudattamaan niitä.

Painosta tulollaan olevan kirjan nimi on LäsnäOlossa – Katkoviivaisesta kokonaiseksi.

– Yleensä piirrämme ihmisen niin, että hänellä on selvät ääriviivat. Katkoviivaiseksi luonnehdin sellaista ihmistä, jonka rajat eivät ole yhtenäiset. Niissä on aukkoja; hän on altis toisten tunteille ja mielipiteille, eikä osaa pitää puoliaan.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

– Katkoviivaisella on myös usein jaksamisongelmia. Hän uurastaa liiaksi, eikä kuule kehonsa ja sydämensä viestejä väsymisestä. On myös niitä, jotka pukevat sisimpänsä paksuun, vahvuuden mantteliin.

Vilppolaa ovat puhutelleet Raamatussa sanat, joilla Jumala kuvaili itseään Moosekselle.

– Jumala sanoi: Minä olen se, joka minä olen. Juuri tällaista rauhaa, varmuutta ja levollisuutta tarvitsemme minuudestamme.

Omat rajansa löytänyt saa kiinni siitä, mitä tahtoo ja mitä ei tahdo. Hän pystyy vapaasti ilmaisemaan itseään ja tunteitaan vaihtuvissa tilanteissa sekä uskaltaa nimetä unelmiaan.

– Tällainen ihminen on myös vapaa rakastamaan, eikä ripustaudu toiseen. Avioliittokin toimii, kun siinä ovat osallisina kaksi terveesti erillistynyttä aikuista.

 

Itseään ei

pidä hylätä

Vilppola muistuttaa, että Jumala kutsuu rakastamaan itseään yli kaiken, ja lähimmäistä niin kuin itseämme.

– Jos laiminlyömme itseämme, rakkaudessamme tuppaa olemaan hintalappu. Ja jos hylkäämme itsemme, tiukan paikan tullessa hylkäämme myös lähimmäisemme. Niin jatkamme sisäisessä maailmamme sitä hylkäämistä, laiminlyömistä tai jopa kaltoinkohtelua, jonka vuoksi olemme haavoittuneet ja tulleet katkoviivaisiksi.

Vilppola uskoo, että Jumala loi ihmisen intohimoiseksi – olemaan palava toimissaan ja tekemisissään.

– Siitä esimerkkinä pidän Jeesuksen käytöstä temppelissä. Hän paiskasi rahanvaihtajien rahat maahan ja kaatoi heidän pöytänsä. Uskon Jeesuksen kiivastuneen siitä, että Isän kohtaaminen oli tehty niin vaikeaksi, ellei jopa mahdottomaksi, koska piti keskittyä epäoleelliseen.

Vilppolan mukaan intohimon rakennuspalikat ovat rakkaus, positiivinen aggressio ja intiimiys.

Positiivisella aggressiolla ihminen saa äänensä kuuluviin, uskaltaa tulla näkyviin ajatuksineen ja tunteineen niin kuin Jeesus temppelissä.

– Kun ihminen on terverajainen ja erillinen, hän kykenee olemaan kosketuksissa omaan itseensä, sydämeensä ja sisimpäänsä. Sieltä nousee mahdollisuus syvään kohtaamiseen ja intiimiyteen toisen ihmisen ja Jumalan kanssa.

Tarja Vilppola on koulutukseltaan seksuaaliterapeutti ja sielunhoitoterapeutti, joka on myös käynyt Tanskassa nelivuotisen, kristillisen psykoterapiakoulutuksen (IPSICC).

 

Aiheet