Webinaarina nähdyillä Lähetyksen kesäpäivillä ammennettiin Raamatun aarteita ja sukellettiin lähetystyöhön elämänmakuisesti.
Lähetyksen kesäpäivien ohjelmakattaus 13. kesäkuuta oli monipuolinen. Päivässä nähtiin muun muassa riemastuttavat jaksot lasten Pikku Kylväjästä, valokuvanäyttely Etiopiasta, kirkkomusiikkia Olavinlinnasta, ja luonnollisesti päivien pääteema oli lähetys.
Live-haastattelujen lisäksi webinaarina toteutetussa tapahtumassa nähtiin videoterveisiä useilta Lähetysyhdistys Kylväjän työalueilta ja kuultiin maailmaa mullistaneen koronakevään vaikutuksista.
– Japanin Okayamassa seurakunnat voivat jo kokoontua pienellä joukolla kirkoissa, ja tartuntoja on vain 25 tapausta 1,9 miljoonan asukkaan läänissä. Raamattukoulussa on myös pidetty nettiluentoja, Jüri ja Johanna Perendi kertoivat videolla.
Nepalissa puolestaan vain harva seurakunta lähettää videojumalanpalveluksia, mutta kristityt perheet ovat tottuneet pitämään hartaushetkiä päivittäin kotona.
– Ihmisillä on jo pulaa ruuasta, joten olemme jakaneet avustuksia niitä tarvitseville, kertoi Kylväjän työntekijä.
Mongoliasta Ouluun korona-aikaa viettämään tulleet Ella ja Janne Henriksson kertoivat ikävöivänsä erityisesti seurakunnan nuorten kanssa kokoontumisia ja raamattupiirejä.
– Olemme varmoja siitä, että hyvä työ jatkuu paikallisten käsissä, mutta pyydämme rukoilemaan kestävyyttä ja kärsivällisyyttä seurakuntalaisille, jotka ovat tammikuusta asti joutuneet olemaan kokoontumatta.
Kylväjän organisaatiouudistus hyväksyttiin toukokuun lopulla, ja uudet toimenkuvat astuvat voimaan 1.9. Syksyllä aloittava uusi johtoryhmä esittäytyi kesäpäivillä. Uuteen johtoryhmään kuuluvat lähetysjohtaja Taneli Skytän lisäksi apulaislähetysjohtaja Hanna Lindberg, talous- ja hallintojohtaja Petri Javanainen, tutkimus- ja koulutusjohtaja Pentti Marttila sekä verkosto- ja kumppanuusjohtaja Hanna Räsänen.
– Tavoitteena kaikessa on, että Kylväjän toiminta säilyy edelleen relevanttina. Motivoidumme siitä, että saamme viedä evankeliumia kaikille kansoille, siksi olemme olemassa, Skyttä tiivisti.
Osana järjestön uudistusprosessia myös lähetyskurssi uudistuu, ja vuoden 2021 lähetyskurssi toteutetaan lähi- ja monimuoto-opiskeluna. Uudistuksen tavoitteena on tarjota entistä joustavampi tapa osallistua koulutukseen, ja tämä palvelee erityisesti työssäkäyviä. Mutta miksi lähteä lähetystyöhön?
– Ensisijaisesti motivaatio lähtee ristin juurelta. Kun ymmärtää, että on saanut itse anteeksi ja muut ihmiset ovat saman anteeksiannon tarpeessa, Kylväjän rekrytoinnista vastaava Elisa Greye Hän rohkaisi kyselemään omaa paikkaa rukoillen.
Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jukka Kääriäinen pohti elämänsä likoon laittamista henkilökohtaisesta kulmasta.
– 45 vuoden maailmalla vaeltamisen jälkeen elän Suomessa ensimmäistä kertaa elämässäni! En ole ”mamu” (maahanmuuttaja) enkä ”pamu,” (paluumuuttaja) vaan pelkkä ”mu”, minä vain muutin tänne, hän taustoitti.
Syynä tähän ovat miehen mielenkiintoiset elämänvaiheet. Taiwanilla kasvaneen lähetyslapsen identiteetti rakentui suomalaisesta, kiinalaisesta sekä amerikkalaisesta palasta.
– Puhun, ymmärrän ja kirjoitan kaikkia kolmea sujuvasti.
Taiwanilta tuore ylioppilas suuntasi Yhdysvaltoihin, missä vierähti 19 vuotta. Siellä opintoja seurasi pappisvihkimys, teologian tohtoriksi väittely ja perheen perustaminen. Sitten Jumala avasi mahdollisuuden lähetystyöhön Taiwaniin teologian opettajaksi pappisseminaariin. Tuossa tehtävässä seitsemän vuoden ajan Kääriäinen koki olevansa ”oikea mies, oikeilla taidoilla ja oikealla paikalla”.
– Teologian opettajana pappisseminaarissa tein juuri sitä, mitä halusin. Varustin työntekijöitä Jumalan valtakunnan työhön kiinankieliseen maailmaan.
Sitten ovet Taiwanilla alkoivat sulkeutua, mutta yllättäen työpaikka avautui Kirkkohallituksesta, Kirkon lähetystyön keskuksesta. Mutta miksi Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi laittaa itsensä likoon Jumalan lähetyksen hyväksi?
– Koska ikuisuuteen satsaaminen kannattaa. Kaikki muu kuin Jumalan valtakunta, hyvä sanoma Jeesuksesta, on katoavaa tai haihtuvaa. Vähän elämänläheisempi vastaus on se, että lähetyselämä, elämä Jumalan kanssa ja Jumalan valtakunnan hyväksi, on innostavaa, haastavaa ja vapauttavaa.
Vaikka jotkut päivät ovatkin raskaampia kuin toiset, mikään päivä ei ole tylsä tai merkityksetön.
– God’s promise is the secret to God’s mission. Olipa elämämme yhtä menestystä tai eeppinen floppaus, Jeesus lupaa naulojen lävistämät kätensä ja voimansa juuri niihin tilanteisiin, kun tarvitsemme. Lopulta hän saa kaiken kunnian ja hänen valtakuntansa kasvaa.
Tapahtuma päättyy kello 19.15 alkavaan konserttiin, jossa esiintyvät Pekka Simojoki, Sami Asp ja Heidi Simelius. Konserttia pääsee seuraamaan klikkaamalla alla näkyvää banneria. Striimi löytyy kesäpäiväsivujen lauantain välilehdellä.