Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Olli-Pekka Vainio Veritas Forumissa: ”Kun menestys ja hyveellisyys joutuvat vastakkain, ihminen valitsee mieluummin menestyksen”

 

Olli Seuri (vas.) ja Olli-Pekka Vainio keskustelivat hyveistä ja sananvapaudesta perjantaina Tampereen Veritas Forumissa. Kuva: Miikka Niiranen

Yliopistonlehtori Olli-Pekka Vainio ja työelämäprofessori Olli Seuri keskustelivat hyveistä ja sananvapaudesta Veritas Forumissa Tampereen yliopistossa.

Kun menestys ja hyveellisyys joutuvat vastakkain, ihminen valitsee mieluummin menestyksen. Tämä tulee näkyväksi, kun pitäisi puolustaa oikeutta tuoda esille valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä, teologian yliopistonlehtori Olli-Pekka Vainio sanoi torstaina Veritas Forumissa Tampereen yliopistossa.

Tilaisuuden aiheena oli ajankohtainen kysymys: Osaammeko kiistellä politiikasta ja uskonnosta ja säilyttää sananvapauden ja puhevälit?

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Toiseksi keskustelijaksi tilaisuuteen oli kutsuttu journalistiikan työelämäprofessori Olli Seuri.

Hyveellinen elämä aiheuttaa Vainion mukaan kärsimystä. Hyveiden vaaliminen on silti välttämätöntä, koska ne pitävät yllä hyvää keskustelukulttuuria ja demokratiaa.

Saatamme hymistellä hyveistä, mutta kun tulee aika toteuttaa niitä, valitsemme menestyksen tai oman kukoistuksen tien. Kun etsii toisten hyvää, se ei ole itselle mukavin tie, Vainio totesi.

Hän on julkaissut aiheesta teoksen Hyveet. Johdatus hyveajatteluun (Basam Books 2016)

Rahaa vihalla

Työelämäprofessori Olli Seuri totesi sosiaalisen median tekevän rahaa vihalla, koska vihaiset päivitykset leviävät parhaiten.

Internetin aikakaudella perinteiset instituutiot, kuten valtio, kirkko, perinteinen media ja työväenliike ovat menettäneet voimaansa näiden ohi toimiville verkostoille, Seuri sanoi.

Hän nosti esille skotlantilaisen tietokirjailija ja professori Niall Fergusonin, joka on verrannut internetin keksimistä kirjapainotaidon keksimiseen. Molemmat ovat tarjonneet ihmisten välisille verkostoille mahdollisuuden ravistella ja arvostella julkisia instituutioita.

Seuri huomautti, että internetin aikaansaama murros on hyväkin asia, koska se pakottaa journalismin takaisin sen perinteisiin hyveisiin: itsekritiikkiin ja läpinäkyvyyteen.

Olli Seuri näytti yleisölle Helmiä sioille -sarjakuvaa, jossa henkilö nimeltä Totuus kertoi kansalaisille, miten hirveään löylytykseen hän on viime aikoina joutunut.

Twiitit, some, media ja ihmiset valehtelevat tehokkaammin kuin koskaan.

Totuus kehotti kansalaisia kyseenalaistamaan kuulemaansa, maksamaan journalismista, lukemaan historiaa ja ajattelemaan kriittisesti.

”Jos emme tätä tee, kaikesta tulee paljon, paljon pahempaa.”

Kun totuus oli kertonut kaiken tämän, kansalaiset pieksivät hänet.

Veritas Forumit ovat yliopistoissa järjestettäviä akateemisia keskustelutilaisuuksia, joissa keskustellaan rohkeasti elämän suurista kysymyksistä eri maailmankatsomusten näkökulmista. Suomessa työtä koordinoi Opiskelija- ja koululaislähetys.

Keskustelut ovat katsottavissa Veritas Forum Finlandin YouTube-kanavalla.

 

Olli-Pekka Vainion hyveluettelot

 

Kansalaishyveet:

Kohtele toisia kohteliaasti ja kunnioittavasti.

Edistä aitoa dialogia kuuntelemalla ja esittämällä kysymyksiä.

Ole avoin vaihtoehtoisille näkemyksille.

Ole kärsivällinen, äläkä loukkaa tai loukkaannu tarpeettomasti.

Pyri tarkkuuteen ja herkkyyteen yksityiskohtien suhteen.

Älä esitä muita parempaa.

 

Tiedolliset hyveet:

huolellisuus

rohkeus

avomielisyys

lujuus

totuuden rakastaminen

mielikuvitus

nöyryys

vastuullisuus