Kansalaisaloite terveydenhuollon henkilökunnan omantunnonvapaudelle eli oikeudelle kieltäytyä abortin tekemisestä on saanut noin 68 000 kannatusilmoitusta, uutisoi Yle.
Kieltäytyminen abortin tekemisestä ei saa olla este ammatille
Aloitteen alullepanijan, Sari Tanuksen mukaan abortin tekeminen ei saisi olla esteenä työpaikan saannille tai opiskelujen aloittamiselle. ”Omantunnonvapauden” myöntäminen antaisi luvan kieltäytyä abortin tekemisestä vakaumuksellisista syistä, jolloin esimerkiksi kristinusko ja haluttomuus tehdä abortti eivät olisi esteenä gynekologiksi tai kätilöksi ryhtymiselle.
”Pyrkimyksenä on saada Suomen lainsäädäntö yleiseurooppalaiselle tasolle”, Tanus kertoo Ylen haastattelussa. Laki omantunnonvapaudesta on nimittäin säädetty muun muassa Norjassa, Hollannissa, Iso-Britanniassa sekä Italiassa.
”Ehkä kannattaa miettiä jotain muuta erikoisalaa”
Vaikka aloite on ylittänyt tarvittavan 50 000 kannatusilmoituksen määrän, Lääkäriliitto, ETENE (sosiaali- ja terveysministeriön eettinen neuvottelukunta) sekä Gynekologiyhdistys vastustavat lakimuutosta.
”Päivystysaikana saattaa tulla tilanteita joissa joutuu tämäntyyppisten asioiden kanssa tekemisiin, jolloin ei ole sitten muita lääkäreitä saatavilla. Yleinen suositus nykyisin on se, että jos jo lähtökohtaisesti pitää tämäntyyppistä toimintaa ongelmallisena itselleen, niin ehkä kannattaa miettiä jotain muuta erikoisalaa”, Ylelle kantaansa selventää lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja ja gynekologi Hannu Halila.
”He tekevät työtä potilaan edun mukaisesti. Jokaisella naisella on oikeus saada tarvitsemaansa hoitoa, riippumatta henkilöstön asenteista tai uskonnollisesta vakaumuksesta”, puolestaan kommentoi kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen. Kätilöliitto ei ole nähnyt tarpeelliseksi kommentoida kansalaisaloitetta.
Kysymys lakimuutoksessa onkin, kummalla on suurempi oikeus: aborttia pyytävällä naisella vai sen suorittavalla lääkärillä. Tanuksen mukaan kysymys ei ole oleellinen; lakimuutos ei vähentäisi naisten mahdollisuutta saada abortti.
”Gynekologeista vain pieni osa on sellaisissa yksiköissä, joissa hoidetaan raskaudenkeskeytyksiä. Päättävissä asemissa olevat lääkärit, jotka isolta osalta vastustavat kansalaisaloitetta, eivät edes suurimmalta osalta hoida raskaudenkeskeytyksiä”, Tanus huomauttaa.
Lähde: yle.fi
Kuva: Darko Stojanovic