Kansalaisaloite hoitohenkilökunnan omantunnonvapauden puolesta tarvitsisi eduskunnan käsittelyyn päästäkseen nopeasti lisää allekirjoittajia.
Tarvittavan 50 000 allekirjoituksen keräämisen takaraja lähestyy, ja puolet nimistä on yhä saamatta.
Kansalaisaloite, joka tähtää hoitohenkilökunnan lakisääteiseen mahdollisuuteen kieltäytyä aborttien tekemisestä, on huonossa jamassa.
Viime viikon lopulla kannatusilmoituksia oli koossa hieman yli 22 000. Nimien keräämisen takaraja koittaa marraskuun 23. päivänä. Silloin nimiä olisi oltava vähintään 50 000, jotta aloite voitaisiin antaa eduskunnalle.
– On tämä tavallaan yllätys, kansalaisaloitteen alullepanija, lääkäri Sari Tanus myöntää.
– Olin ajatellut, toivonut ja rukoillut, että kristityt laajalla rintamalla lähtisivät liikkeelle kannattamaan aloitetta ja haastamaan muitakin kannattamaan. Onhan aloite sentään tärkeä: yritämme saada Suomeenkin oikeuden noudattaa viidettä käskyä, ”Älä tapa”, kaikissa ammatti-ja opiskelijaryhmissä.
Kesä oli kerääjän parasta aikaa
Aloitteen momentum oli viime kesä, jolloin aktiivit kiersivät kristillisissä kesätapahtumissa. Sittemmin nimien kerääjät ovat pyrkineet näkymään mediassa ja informoimaan kristittyjä asiasta.
– Pieni joukko on tehnyt monenlaista. Itselläni käytännössä kaikki aika ja energia on mennyt tähän, kaikki muu on jäänyt sivuun, Tanus kertoo.
– Edelleenkään tieto ei ole levinnyt riittävästi, kaikki eivät edelleenkään yksinkertaisesti tiedä hankkeesta.
Päätöslauselma tukee
Mikäli aloite päätyy eduskuntaan, sen läpimenosta ei luonnollisestikaan ole silti takeita.
Yksi vahva kortti keskustelussa on kuitenkin Euroopan neuvoston päätöslauselma (1763/2010), jossa todetaan, että terveydenhuollon henkilökunnalla on oltava oikeus ilman mitään rangaistusta tai syrjintää kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin. Lisäksi siinä kehotetaan neuvoston jäsenmaita kehittämään säädöksensä niin, että ne turvaavat henkilöstön omantunnonvapauden.
Useimmissa Euroopan maissa hoitohenkilökunnalla on mahdollisuus kieltäytyä abortin tekemisestä.
Myös muutamat poliitikot ovat ilmaisseet kannattavansa lakialoitetta.
– Yksittäisiä kansanedustajia on julkisesti puhunut tai kirjoittanut aloitteen puolesta, mutta toki laajempaa aktiviteettia päättäjienkin suunnalta toivoisin, Tanus sanoo.
Omaa merkitystä ei ymmärretä
On pohdittu, voisiko syy allekirjoitusten vähäisyyteen olla tekninen. Kaikki eivät osaa käyttää pankkitunnusten avulla tapahtuvaa tunnistautumista.
Toisaalta kristittyjen yhteisestä vaikuttamisesta ei todellisuudessa ole kovin vahvaa perinnettä.
– Luulen, että kaikki eivät ole ymmärtäneet aloitteen todellista tärkeyttä ja sen vaikutusta, Sari Tanus sanoo.
– Jos asiaa ei jää miettimään eikä se ole aivan omakohtainen ongelma, kannattaminen ja varsinkin sen vuoksi liikkeelle lähteminen helposti jää. Oman osallistumisen tärkeyttä yhteisen hyvä eteen ei yksinkertaisesti ymmärretä riittävän hyvin.
– Jokainen voi kerätä lisää kannattajia lomakkeiden kanssa kiertämällä tai netissä osoitetta jakamalla! Tämä on kristittyjen yhteinen asia. Olkaa kilttejä ja toimikaa, Taussi vetoaa.
Lisätietoa: www.omantunnonvapaus.fi.