Sari Essayah hyväksyy erilaiset näkökannat, mutta ei hyväksi tahallista väärinymmärrystä – kummaltakaan puolelta. Aki Ruotsala -tapauksesta ihmisten tulisi oppia toisten mielipiteiden kunnioittamista.
Kristillisdemokraattisen puoluejohtaja, kansaedustaja Sari Essayah myönsi Radio Dein Herätys-lähetyksessä hermostuneensa perinpohjin Aki Ruotsalaan kohdistuneesta kohusta.
– Hermostuin kyllä. Siinä tapahtui oikeusmurha. Siinä oli tahallista väärinymmärtämistä, mitä toki politiikassa tapahtuu paljonkin. Mutta kun puhutaan työstä ja urasta, mielestäni silloin ei voi kohdella ihmistä sillä tavoin kuin Ruotsalaa kohdeltiin.
Essayah pitää julmana tapaa jolla kolumnista alkanut ryöpytys kohdennettiin Ruotsalaan.
– Siinä haluttiin luoda kuva Ruotsalasta pienen kunnan homofobisena virkamiehenä, joka on pyrkimässä suuren ja mahtavan Pori Jazzin johtoon.
Media- ja somemyrsky ajoi ylitse, eikä asian käsittely ollut tasapuolista.
– Olin vihainen menettelytavasta. Siinä huomasin miten Suomessa tietyllä agendalla voi jyrätä ihmisten mielipiteitä. Ilmaisunvapaus ja sananvapaus, jota Ruotsala oli puolustanut omissa kirjoituksissa, ei sitten toteutunutkaan.
– Toivon suomalaisten ymmärtävän, että asioista voi ja saa olla useampaa mieltä. Esimerkiksi esille nostettua Älä alistu-kampanjaa, jossa kerrotaan muutoksesta homoseksuaalista heteroksi, sitä ei olisi saanut kertoa. Meillä on Suomessa sallittua tulla kaapista ulos, mutta ei toisinpäin, sanoo Essayah, jonka mielestä leimaamista ja yleistämistä, lähestulkoon vihapuhetta alkaa olemaan mediassa huolestuttavassa määrin.
– Kummallista nähdä professori-tason sivistyneiden henkilöiden ulostuloja aiheen ympärillä. Hyvin vähän siedämme toista mieltä olemista. Sellainen suvaitsevaisuus, jota viljellään kovasti sanana, siitä on tullut vain tietyn ryhmän käsitys.
Kesälomalle eduskunnasta juuri jäänyt lapinlahtelainen toivoo malttia suhtautumiseen. Sananvapaus on myös sananvastuuta, oli kyse omasta tai vastakkaisesta mielipiteestä.
– Hengellisissä ja kristillisissä piireissä kun keskustellaan uskonnoista ja vakaumuksista, on hyvä pitää mielessä kriittisyys. Pitää pystyä keskustelemaan eri maailmankuvasta muistaen, ettei tarkoituksellisesti loukkaa toisille ihmiselle pyhiä asioita.