Herännäisyyden eli körttiläisyyden vuosittaisilla pääjuhlilla pohdittiin viime viikonloppuna muun muassa, mitä on herätys ja herääminen.
Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala totesi vuosikokouksen avaussanoissa, että herännäisyyttä on luonnehdittu liikkeeksi, jossa ei ole enää tilaa herätykselle ja joka ei oikeastaan ole herätysliikekään.
– Olen kuvatun kaltaisista arvioista vahvasti eri mieltä.
– Herännäisyys liikkeenä ei ole itsetarkoitus. Se ei omista evankeliumia eikä sakramentteja. Sen ainut tehtävä on luoda sellaista tilaa ja ilmapiiriä, jossa ihmisen ja Jumalan kohtaaminen olisi mahdollisimman vapaa ihmisten rakentamista esteistä. Tämän kohtaamisen ytimessä on syvä rukouksen perinne, joka kätkeytyy Siionin virsiin, veisuuseen, yhteiseen tai yksityiseen rukoukseen.
Hautalan mukaan herännäisyyden perinteessä on korostettu sitä, että herääminen, kääntyminen tai uskonvarmuus tulevat Jumalalta ja ”lahjoina ne ovat harvinaisia.”
– Tämä ei tarkoita, etteikö jonkinlaista hiljaisempaa ja ehkä toisen tason heräämistä tapahdu jatkuvasti. Herännäisyyden liepeillä tapahtuva kohtaaminen, keskinäinen rakentuminen ja teologinenkin ajattelu kaikessa hiljaisuudessa havahduttavat ja herättelevät ihmistä tänäkin päivänä näkemään sekä armon että luonnon uusin silmin, Hautala totesi.
”Herännäisyydessä saa olla rauhassa”
Heräämistä käsiteltiin myös lauantain keskustelutilaisuudessa. Mukana olivat piispa Jari Jolkkonen, näyttelijä Laura Malmivaara, kirjailija Minna Kettunen, nuorisosihteeri Suvi Korhonen ja opiskelija Elias Kvist. Tapahtuman tiedotteen mukaan omaa ”heräämistään” moni keskustelijoista kuvasi vapautumisena.
– Muut ihmiset eivät aseta rajoja sille, mitä saan kyseenalaistaa, mitä kysyä, totesi Suvi Korhonen.
Lauri Malmivaara tiivisti kokemuksensa herännäisyydestä lauseeseen ”herännäisyydessä saa olla rauhassa.”
– Se on melkein ristiriidassa ”herätysliikkeen” kanssa: ihanaa kun kukaan ei sano miten pitää olla, tähän on ollut helppo tulla.
Minna Kettusen mukaan ”heräämisessä on kyse siitä, että herätään tietoisuuteen itsestä Jumalan edessä, sen yhteyden avaamiseen.”
– Muutos ihmisessä voi olla hyvinkin pientä ja hienovaraista, mutta se on Jumalan työtä.
Herättäjäjuhlat pidettiin Nilsiässä 7.–9. heinäkuuta. Järjestäjän ilmoituksen mukaan tapahtumaan osallistui 21 000 juhlavierasta.