Suomessa tammikuun alussa vieraillut Uuden testamentin professori Craig Evans on kertonut, että tutkimusryhmä on saattanut löytää tähän asti vanhimman palan Uuden testamentin käsikirjoitusta. Pala voisi olla peräisin jopa ajalta ennen vuotta 90 jKr.
Kyseessä on toistaiseksi määrittelemätön katkelma Markuksen evankeliumista, jonka tutkimusryhmä on löytänyt vanhasta egyptiläisestä muumion hautanaamiosta. Yhdestä naamiosta saatetaan Evansin mukaan löytää muutaman tusinan verran eri tekstien paloja.
”Kun työ on tehty, meillä on käsissämme monia satoja papyruksia, ellei jopa tuhansia”, löydettyjä tekstejä tulkitsevassa ryhmässä työskentelevä Evans kertoo LiveScience-verkkolehdelle
Naamioista on Evansin mukaan löydetty evankeliumikatkelman lisäksi muun muassa paloja Homeroksen teoksista, yksityisiä kirjeitä ja liikesopimuksia.
Löydöistä puhuminen on kohdannut myös paljon kritiikkiä. Monet muut tutkijat ovat huomauttaneet, että tähän asti löydöistä tiedetään kovin vähän, koska Evansin lisäksi heidän nimiään ei ole julkistettu eikä tiedeyhteisö ole päässyt millään tavoin arvioimaan löytöjä.
”On mahdollista, että vanhin katkelma Markuksen evankeliumia on löydetty. Mutta ennen kuin maailmalle annetaan pääsy papyrukseen julkaisun myötä, ei ole vielä mitään muuta tarinaa kuin se, että muinaisia egyptiläisiä muumioiden naamioita tuhotaan kristillisten reliikkien etsinnässä”, professorit Joel Baden ja Candida Moss toteavat CNN:n julkaisemassa kirjoituksessaan.
Evansin mukaan vaiteliaisuus johtuu ennen kaikkea siitä, että tutkimusryhmän jäsenet ovat allekirjoittaneet vaitiolosopimuksen siihen asti, kunnes tulokset julkistetaan. Evansin mukaan ei kuitenkaan olisi lainkaan yllättävää, että Roomassa kirjoitettu Markuksen evankeliumi olisi löytänyt tiensä vain muutama vuosikymmen kirjoittamisensa jälkeen egyptiläiseen hautanaamioon.
– Rooman valtakunnassa posti kulki lähes yhtä nopeasti kuin nykyään. Jokin Roomassa kirjoitettu saattoi olla luettavissa Egyptissä viikossa. Markuksen evankeliumi kirjoitettiin 60-luvun lopulla, joten sen kopion esiintyminen 80-luvun lopulla Egyptissä ei olisi lainkaan outoa, Evans kertoo Uudelle Tielle.
Kustantamo Brillin oli tarkoitus julkaista löytöjen tulokset jo vuonna 2013, mutta julkistus saattaa venyä jopa vuoteen 2017 asti.