Niin maailmalla kuin Suomessakin on julkisuutta viime päivinä saanut tutkimus, jonka mukaan uskonnollisesti kasvatetut lapset eivät erottaisi faktaa fiktiosta niin helposti kuin muut.
Oxfordin yliopiston tutkija Helen De Cruz analysoi tänään Areiopagi-verkkolehdessä julkaistussa artikkelissa, pitääkö väite paikkansa.
Cognitive Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa esitettiin muun muassa, että ”kirkossa tai seurakuntien kouluissa käyvät lapset kykenivät selvästi muita huonommin tunnistamaan puhuvien eläinten kaltaiset yliluonnolliset elementit mielikuvituksellisiksi”.
Tutkijoiden päätelmä oli, että yhdistämällä ihmeitä sisältäviä uskonnollisia kertomuksia – kuten veden muuttaminen viiniksi – sepitettyihin tarinoihin, kykenivät uskonnolliset lapset tukeutumaan uskontoon selittääkseen itselleen tulkintansa.
”Uskonnollisten lasten oli muita vaikeampaa arvioida mielikuvitushahmot mielikuvituksellisiksi. He myös viittasivat tarinan mahdottomuuksiin harvemmin kuin uskonnottomat lapset”, raportoi Yle uutisessaan.
Oxfordin yliopistossa työskentelevä British Academyn tutkijatohtori Helen De Cruz ei luota täysin tutkimuksen tuloksiin, eikä siihen, miten media on tuloksia tulkinnut.
”Tiivistetysti voi todeta, että tämä tutkimus ei tarjoa todistusaineistoa siitä, että uskonnollisissa kodeissa kasvaneilla lapsilla olisi yleisesti muita enemmän vaikeuksia erottaa fiktio faktoista”, De Cruz kirjoittaa.
”Ennemminkin se kertoo siitä, että he tuntevat Raamattuaan. Raamatun henkilöt on esitetty heille historiallisina, joten tietysti he arvioivat heidät historiallisiksi todennäköisemmin kuin sellaiset lapset, jotka eivät ole kuulleet näistä henkilöistä.”
Lue tästä De Cruzin tutkimusanalyysi