Ihmisiä ja ilmiöitä: Professori Miikka Ruokanen: Nikean uskontunnustus on tärkein opin ilmaus ja aarre nuorten kirkkojen elämässä

Onko vammaisella oikeus elää? – ”On tylyä, että sikiön pitäisi täyttää laatukriteerit”

 

Abortteja tehdään 22-viikkoisille sikiöille, joiden henki pystyttäisiin usein jo pelastamaan. Pekka Reinikainen ja Päivi Räsänen toivovat lisää tukitoimia odottaville äideille.

Suomessa aborttia suositellaan usein vanhemmille, joilla on riski saada kehitysvammainen lapsi. Suositus koskee Downin syndrooman lisäksi Turnerin syndroomaa, jossa naisella saattaa olla vain yksi x-kromosomi.

Syndrooma ei aiheuta älyllistä kehitysvammaisuutta, vaan lyhytkasvuisuutta ja hedelmättömyyttä, kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen kertoo.

IK-opisto neliöb. 6.-19.1.

– Olen miettinyt monta kertaa, miltä näistä naisista tuntuu, koska he olisivat voineet olla tappolistalla.

Kehitysvammaisten lasten vanhemmuudesta luodaan yleensä hyvin negatiivinen kuva. Lääkäri ja kirjailija Pekka Reinikainen sanoo kohdanneensa vammaisten lasten vanhemmissa harvinaisen suurta rakkautta.

– On hyvin tylyä suhtautumista, että sikiön pitää täyttää tietyt laatukriteerit. Se muistuttaa kolmannen valtakunnan meininkiä, hän kritisoi.

Sosiaaliset syyt yleisin peruste

Abortteja tehdään sekä sosiaalisista että taloudellisista syistä. Suomessa jopa 90 % aborteista tehdään Päivi Räsäsen mukaan sosiaalisista perusteista, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että nainen kokee raskauden jatkamisen huomattavaksi rasitukseksi.

– Olen synnyttänyt viisi lasta ja jokainen niistä on ollut huomattava rasitus. Missä tahansa raskaudessa voisi saada tämän sosiaalisen indikaattorin perusteella abortin, Räsänen sanoo.

Isossa-Britanniassa yli 50 % aborteista tehtiin noin vuoden aikana taloudellisista syistä, kertoo Suomessa syksyllä vieraillut kouluttaja ja konsultti Jenny Baines.

– Ison-Britannian taloustilanne on ollut vaikea. Monet naiset ja heidän kumppaninsa ovat ajatelleet, ettei heillä ole varaa toiseen lapseen, varmaankin lastenhoidon kalleuden takia.

– On traagista, että naiset saattavat valita abortin, mutta eivät tekisi sitä, jos heidän taloustilanteensa olisi parempi, Baines suree.

Britanniassa abortteja jopa 40-viikkoisille

Päivi Räsänen kertoo, että Suomessa alle 12 viikon raskaudenkeskeytyksissä ei tarvita nykyään enää edes sosiaalista syytä. Abortin saa sosiaalisista syistä 20:een ja jopa 24 raskausviikkoon saakka, jos sikiöllä epäillään sairautta tai vammaa. Isossa-Britanniassa abortin voi saada loppuraskauteen asti, jos sikiöllä on diagnosoitu aivovaurio.

– Monet Isossa-Britanniassa ajattelevat, että aikarajaa pitäisi laskea 24 raskausviikosta, koska monet vauvat selviävät elinkelpoisina, jos he syntyvät 24. tai joskus jopa 22. raskausviikolla, Jenny Baines sanoo.

Sikiöiden abortoiminen voi olla traumatisoivaa sen tekijöille. Räsänen kertoo, että elävänä syntyneet sikiöt saatetaan jättää itkemään ja kuolemaan itsekseen. Hän tunteekin kätilöitä, jotka ovat lopettaneet tämän takia työnsä.

Tarvitaan tukitoimia ja asennemuutosta

Pekka Reinikainen näkee, että yhä pitemmälle elävien sikiöiden abortoiminen on paluuta pakanuuteen.

– Ennen kristinuskon tuloa Suomeen lapsia saatettiin laittaa hankeen kuolemaan, jos varsinkin tyttölapsia syntyi liikaa, hän sanoo.

Lääkärinä 40 vuotta toiminut Reinikainen on pyrkinyt tarjoamaan aborttia hakeville naisille erilaisia tukimahdollisuuksia. Tuelle olisikin nykyistä paljon enemmän tarvetta. Samoin asennemuutokselle, sillä asenteet ovat koventuneet.

Jenny Baines kertoo, että Isossa-Britanniassa on keskusteltu aivovaurioista kärsivien sikiöiden abortoimisesta. Tämä on herättänyt vammaisissa pelkoa.

– Se tarkoittaisi, ettei heidän elämänsä merkitse mitään. Ja kuitenkin opimme paljon kärsimysten ja vammaisuuden kautta.

Päivi Räsänen ja Pekka Reinikainen keskustelevat aborttiaiheesta IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Haastattelussa lisäksi kouluttaja Jenny Baines. Ohjelma esitetään antennitalouksien Alfa-kanavalla 16 keskiviikkona 8.1. klo 20.00 ja uusintana lauantaina 11.1. klo 21.00. Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-suoratoistopalvelusta.

Elina Uusikylä