Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Onnellisuusprofessori Markku Ojanen kiinnittää huomiota kulttuurimme sokeisiin pisteisiin

 

KUVA: PÄIVI HIHNALA

Onko itsekeskeisyyden lisääntyminen ajassamme vain myytti vai tuijotammeko todella yhä enemmän itseemme? Psykologian professori ja kirjailija Markku Ojasen mielestä yksilö- ja yhteisökeskeistä kulttuuria tulisi tarkastella ilman mustavalkoisia laseja.

– On aivan varmasti totta, että itsekeskeisyys on kulttuurissamme vallalla voimakkaampana kuin aiemmin. Kuitenkin ihmisoikeuksien kunnioitus on eri tasolla kuin yhteisöllisissä kulttuureissa, jotka usein ovat hyvin hierarkkisia. Kulttuurimme vahva pyrkimys demokratiaan, ihmisoikeuksien kunnioitus ja tasa-arvon ideaali ovat tarpeellisia asioita, Ojanen toteaa.

”Tosi -TV nöyryyttää ihmisarvoa”

Eräänä yksilökeskeisen kulttuurin paradoksina Ojanen pitää vapauden ihannetta.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Puhumme kauniita asioita, mutta sallimme hirvittävän määrän psyykkistä vahingoittamista. Toki aiempien aikojen sorto ja alistaminen ovat mitä pahinta vahingoittamista. Kuitenkin nyt rehvastelemme edistyksellämme ja vapaudellamme, emmekä huomaa mitä kokoajan itse teemme. Esimerkiksi tähän käyvät ihmisarvoa nöyryyttävät televisio-ohjelmat kuten suosittu Big Brother. Nämä ovat näitä nykyajan gladiaattori esityksiä. Yksityisyys on nykyään tärkeä arvo ja sitä tuetaan lainsäädännöllä. Silti samaan aikaan sallimme laillisesti tällaista julkista ihmisten nöyryyttämistä ja paljastelua, Ojanen ihmettelee.

”Vanhoja hyviä aikoja ei olekaan”

Toisena silmiinpistävänä piirteenä kulttuurissamme Ojanen pitää ainaista syntipukin etsimistä ja uhriksi heittäytymistä.

– Jos olen jotenkin ymmärtänyt oikein mitä evankeliumissa sanotaan parannuksen tekemisestä, niin se on juuri vastuunottamista omasta itsestä ja teoistaan. Vanha jätetään taakse ja yritetään suunnata eteenpäin.

Ojasen mielestä vanhoja hyviä aikoja ei ole olemassakaan.

-Me kristitytkin sorrumme joskus mahdottomaan pessimismiin nykyajan ilmiöiden suhteen. Kuitenkin meillä monia ennennäkemättömiä hyviä asioita kuten se, että lapset pääsevät kouluun ja terveydestä pidetään huolta. Haluammeko todella palata sadan vuoden takaiseen aikaan? Milloin se ihanne aika sitten oikein on ollut? On kaiketi palattava paratiisiin saakka, Ojanen heittää.

 

Lue Markku Ojasen koko haastattelu tämän viikon Uusi Tie -lehdestä.