Ryhmä kansanedustajia jätti maaliskuussa kirjallisen kysymyksen Setan sukupuolineutraalista kasvatuksesta kouluissa. Taustalla oli oppilaiden vanhempien huoli aiheesta.
– Tarkoituksena ei ollut esittää kritiikkiä ketään opettajaa, sukupuolivähemmistöön kuuluvaa tai eri tavoin ajattelevaa kohtaan. Kritisoimme sitä käytäntöä, että Setasta on tullut jonkinlainen virallinen toimija, vaikka se on selkeästi ideologinen toimija, jolla on poliittisia tavoitteita, sanoo esityksessä mukana ollut kansanedustaja Pekka Aittakumpu.
Opetussuunnitelman mukaan kaiken opetuksen tulisi olla katsomuksellisesti sitouttamatonta. Luokan- ja aineenopettajana toiminut pastori Juuso Mäkinen näkee, että tämä ei toteudu Setan toiminnassa.
– Oppilasta ei saisi ohjata sitoutumaan tiettyyn maailmankatsomukseen, vaan opetuksen täytyisi olla avointa kritiikille ja palvella moniäänistä yhteiskuntaa. Seta on ideologinen järjestö, jolla on voimakas maailmankatsomuksellinen agenda, joten totta kai sen opetus on sitouttavaa.
”Lapsille ja nuorille pitäisi taata kasvurauha”
Juuso Mäkinen ja Pekka Aittakumpu toivovat, että asioista keskusteltaisiin asiallisesti ja tosiasioihin pohjautuen.
– Setan toiminnassa hankalaa on se, että järjestö sekoittaa sukupuolen ja sukupuoli-identiteetin. Tieteentekijöiden yleisesti tunnustama fakta on se, että biologisia sukupuolia on kaksi. Tiede osoittaa myös sen, että lapsen sukupuoli-identiteetti on vasta kehittymässä, eikä siksi voida puhua trans-lapsista, Aittakumpu perustelee.
Mäkisen mukaan sukupuolikäsitteen erottaminen biologisesta pohjasta on maailmankatsomuksellinen kannanotto.
– Lapsille ja nuorille pitäisi taata kasvurauha. Heistä tehdään nyt koekenttä, mikä on mielestäni vastuutonta.
Ideologiasta ihmisoikeuskysymykseksi
Pekka Aittakumpu kokee, ettei Setan toimintaa voi kritisoida saamatta niskoilleen syytöksiä ihmisoikeuksien vastustamisesta. Kritiikkiä saa osakseen silloinkin, jos ei osallistu Pride-kulkueeseen.
– Kyse ei ole siitä, etten kunnioittaisi eri tavalla ajattelevia, vaan kritiikki kohdistuu taustalla vaikuttavaan ideologiaan, Aittakumpu selventää.
Juuso Mäkinen sanoo, ettei kaikki, mitä kaupataan ihmisoikeuksien alla, välttämättä ole sitä.
– Tämän tyyppinen tulkinta sukupuolesta, mitä Seta tuo voimakkaasti Suomeen, on maailmanlaajuisesti aika marginaalinen ilmiö.
Suomestakin löytyy Mäkisen mukaan paljon eri uskontoja edustavia sekä uskonnottomiakin ihmisiä, jotka eivät allekirjoita Setan ajamaa ideologiaa.
Enemmän tilaa erilaisille näkemyksille
Sekä Pekka Aittakumpu että Juuso Mäkinen kaipaavat Suomeen aitoa moniarvoisuutta. Tällä hetkellä se ei toteudu oikeudenmukaisesti esimerkiksi koulumaailmassa.
– Moniarvoisuuteen kuuluu se, ettei kaikkien tarvitse olla samaa mieltä. Olisi tärkeää, että meillä kuuluisi laajemmin erilaisten ryhmien äänet, ajatukset, uskomukset ja elämäntavat. Se antaisi ihmisille mahdollisuuden pohtia, mikä elämässä on arvokasta ja kestävää, Mäkinen sanoo.
– Toivoisin, että olisimme aidosti suvaitsevaisia ja kuuntelisimme toisiamme, eikä ketään pakotettaisi mihinkään. Jokaisella on vapaus uskoa ja vapaus olla uskomatta, Aittakumpu toteaa.
Ohjelma esitetään TV:n antennikanavalla 16 torstaina 11.4. kello 21.00. Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä.
Elina Uusikylä