Humanitääriseen työhön varoja lahjoittavat eivät näytä enää tyytyvän pelkkään antamiseen vaan kaipaavat aitoa vastavuoroisuutta. Kummilapsityö tuntuu vastaavan tähän suuntaukseen.
Meille vahvistui käsitys, että kummeille tärkeintä on mahdollistaa lapsille pysyvästi parempi elämä koulutuksen ja evankeliumin myötä, helluntaiherätyksen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin varainhankintapäällikkö Erkki Salo kertoo järjestössä tehdystä kummilapsityön kehittämisestä.
– Globaalisti on nähtävissä lahjoittajasukupolvien murros. Uusille sukupolville yksisuuntainen markkinointi ei enää toimi, vaan kaivataan aitoa vastavuoroisuutta. Jokainen kummijärjestö voi kehittää asiakaspalveluaan osallistamalla asiakkaita, toteaa lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin varainhankintapäällikkö Erkki Salo.
Salo teki keväällä liiketaloustieteen ja palvelumuotoilun MBA-lopputyön, jonka osana selvennettiin Fidan asiakaslupauksia kummeille.
Hyvä esimerkki vastavuoroisuudesta ovat avustusjärjestöjen järjestämät kummimatkat. Fida Internationalin kummimatkat ovat olleet hyvin suosittuja. Kevättalvella kummeja matkasi järjestön suurimpaan kummikohteeseen Ugandaan, jossa Fidalla on 700 kummisopimusta.
– Etukäteen jännitti kummilapsemme tapaaminen. Oli kuitenkin hienoa tavata Frida ja viettää hänen kanssaan pari tuntia, helsinkiläinen Leevi Koponen kuvailee.
Leevi Koposen Riitta-vaimo on Ugandan pitkäaikaisimpia kummeja vuodesta 1998. Koposten ja heitä vuoden kauemmin kummina toimineiden kouvolalaisten Lea ja Matti Saarikosken lisäksi matkalle osallistui 14 eri-ikäistä kummia.
Ryhmä kävi pääkaupungin lisäksi laajan maan etelä- ja länsiosissa tutustuen lasten ja nuorten parissa tehtävään työhön, entisiin lapsisotilaisiin ja paikallisiin seurakuntiin.
Kamboda uusi kummilapsimaa
Kaakkoisaasialainen Kamboda on näkynyt seurakuntien ja Fidan Eväät elämään -keräyksessä 2014. Nyt kampanjan köyhissä kylissä on alkanut kummitoiminta. Samalla vaikutetaan ihmiskaupan vähenemiseen.
– Paikallinen kumppanijärjestö oli innoissaan kummityön aloittamisesta. Perheet ymmärtävät, että heidän lapsensa antavat ”kasvot” kylätyölle, Fidan Kaakkois-Aasian lapsityön neuvonantaja Sirkku Lepojärvi kertoo.
Yli puolet kambodalaisista on alle 21-vuotiaita. Enemmistö heistä asuu maaseudulla hyvinkin köyhissä ja alkeellisissa oloissa. Köyhyys altistaa lapset myös ihmiskaupalle.
– Kambodassa ihmiskauppa kohdistuu usein lapsiin. Monen vanhemmat ovat töissä muualla; äidit vaatetehtailla pääkaupungissa ja isät rakennuksilla naapurimaassa Thaimaassa. Lasten koulunkäyntiä ei nähdä tärkeänä, jatkaa Lepojärvi.
Kummitoiminta on osa kyläkehitysohjelmaa noin 40 kylässä neljässä eri provinssissa. Fida toteuttaa sitä Kambodan helluntaikirkon (Assemblies of God Cambodia) järjestön Cambodia Global Action kanssa.
Koulutus menee lapsen tasolle
Kambodalaisjärjestön kolmen hengen tiimit vierailevat kylissä opettaen terveystietoa ja käytännöllisiä taitoja kuten kotipuutarhan ja kotieläinten pitoa. Lapset oppivat esimerkiksi puhtaan veden merkityksen ja hampaiden harjausta. Oikea tieto voi kirjaimellisesti pelastaa hengen.
Kummiohjelma edistää myös lasten koulunkäynnin jatkuvuutta. Tyypillisesti lapset käyvät koulua muutaman vuoden, mutta koulu keskeytyy tai lasten yhtäaikainen työnteko haittaa sitä.
Alhainen koulutustaso ja väestörakenteen vinoutuminen ovat perua punakhmerien hirmuhallinnosta ja kansanmurhasta ja niitä seuranneesta koko 80-luvun kestäneestä sisällissodasta. Ihmiset muuttivat maaseudulle, mutta riisinviljely ei taannut ravintoa koko vuodeksi.
– Kylätyöhön sopii luontevasti myös hengellinen opetus- ja kasvatustyö, kertoo Kambodassa työskentelevä lähetystyöntekijä Maarit Pynnönen.
Päivi Simi-Kim / Fida International
Anna Lehtinen / Ristin Voitto