Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut kirjallisen varoituksen, jonka Oulun hiippakunnan tuomiokapituli antoi oululaispappi Árpád Kovácsille vuonna 2017. Kovacsia varoitettiin, koska tämä oli vihkinyt samaa sukupuolta olevan parin.
Oulun hiippakunnan tuomiokapituli oli varoittanut Árpád Kovácsia etukäteen vihkimästä sateenkaaripareja hiippakunnan alueella. Ukaasista huolimatta Kovács vihki samaa sukupuolta olevan pariskunnan avioliittoon elokuussa 2017.
Toimitusta seurasi tuomiokapitulin kirjallinen varoitus marraskuussa. Kapituli katsoi Kovács toimineen vihkimisessä vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta.
Árpád Kovács valitti tuomiokapitulin rangaistusmenettelystä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, joka tuoreessa päätöksessään päätti kumota tuomiokapitulin varoituksen. Hallinto-oikeuden päätös syntyi äänin 2–1. Päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Oulun tuomiokapituli: ”Hallinto-oikeuden tulkinta ongelmallinen kirkon autonomian kannalta”
Oulun hiippakunnan tuomiokapituli päätti tiistai-iltapäivänä pitkän kokouskeskustelun päätteeksi valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Oulun tuomiokapitulin lakimiesasessori Mari Aalto perustelee päätöstä valittaa ratkaisusta ennakkotapausluonteella. Aallon mukaan ratkaisu linjaa merkittävällä tavalla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon asemaa autonomisena uskonnollisena yhdyskuntana.
– Pohjois-Suomen Hallinto-oikeuden tekemä tulkinta on ongelmallinen kirkon perustuslain suojaaman uskonnollisen autonomian kannalta, Aalto kommentoi.
Árpád Kovács: ”Koin, että toimin oikein”
Árpád Kovácsin näkemys on, että koska valtio on myöntänyt kirkolle vihkioikeuden, papit ovat avioliittoon vihkiessään ennen kaikkea virkamiehiä, joiden tulee noudattaa avioliittolainsäädäntöä.
– Jos yhteiskunta on valmis menemään eteenpäin suvaitsevaisuuden ja oikeudenmukaisuuden tielle, niin minun mielestä kirkolla ei tarvita mitään autonomiaa, jos se jarruttaa sitä, kommentoi Árpád Kovács Radio Deille.
– Henkilökohtaisella tasolla [hallinto-oikeuden] päätös on helpotus, koska koin, että toimin oikein. Kaikkia seurakuntalaisia pitää palvella, ja varsinkin kun meidän kirkkolaki ja kirkkojärjestys antavat ilman mitään lisäystä siihen mahdollisuuden.
Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot mahdollistava avioliittolaki tuli voimaan maaliskuussa 2017.
Hallinto-oikeuden mukaan kirkko ei voi rangaista sateenkaaripareja vihkivää pappia, koska kirkkolaissa tai kirkkojärjestyksessä ei ole erikseen mainintaa vihittävien sukupuolesta. Hallinto-oikeuden mukaan uuden avioliittolain voimaan astumisen jälkeen luterilaisen kirkon olisi pitänyt täsmentää kirkkolakia ja kirkkojärjestystä maininnalla vihittävien sukupuolesta.
Tuomiokapitulit ovat tähän saakka käyttäneet ratkaisuissaan omaa harkintavaltaansa, joskin niitä on ohjannut piispojen kirkollisista avioliittoon vihkimisistä antama ohjeistus. Ohjeistuksessaan piispat ovat korostaneet perinteistä avioliittokäsitystä, josta on päättänyt kirkolliskokous.
Oikeustaisto ja Päivi Räsäsen twiitit iskevät Pride-viikolle lisäkierroksia
Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden Árpád Kovács tapausta koskevan ratkaisun julkitulo osui Helsinki Pride -viikon kynnykselle.
Pride-viikko on nostanut pintaan kirkon sisäisiä jännitteitä sen jälkeen kun Kirkkohallitus esittäytyi Helsinki Pride -viikon virallisena yhteistyökumppanina.
Seurakuntainen.fi kirjoitti eilen kiivaasta keskustelusta, jonka kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) Twitter-päivitys on nostattanut.
”Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen aatteen kanssa, jossa häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?” twiittasi Räsänen Setan järjestämästä Helsinki Pride -viikosta.