Oxfordin yliopiston oppilaskunta sai toukokuun lopussa äänestettäväkseen ehdotuksen, joka toteutuessaan olisi kieltänyt yhden yliopiston virallisen opiskelijajärjestön esilläolon vuosittaisessa uusien opiskelijoiden tapahtumassa. Aloitteen mukaan oppilaskunta ei koskaan antaisi julkista tilaa ryhmälle tai organisaatiolle, joka tarjoaa neuvonantoa aborttiin liittyvissä kysymyksissä tai selvästi vastustaa naisten oikeutta valita.
Oxford Students For Life-järjestön (OFSL) johtajan Daniel Hitchensin mukaan aloitteen teksti soti sananvapautta vastaan.
– Useimmat opiskelijat ovat sananvapauden kannalla ja olemme iloisia, että oppilaskunnan äänestys heijasti tätä, Hitchens toteaa Catholic Herald-lehden mukaan.
Aloite kaatui lopulta äänin 27 vastaan ja 24 puolesta. Kahdeksan äänioikeutettua oli poissa.
Journalisti Laura Keynes kuvaa kolumnissaan tapausta ”totalitarismiksi, joka vaanii kampuksia”. Hän viittaa lisäksi muihin vastaaviin tapauksiin, muun muassa debattiin, jonka pitämisen oppilaskunnan virkailijan järjestämä mielenosoittajien joukko tahtoi estää. Väittelyssä käsiteltiin genetiikan ja kehitysvammaisuuden yhteyttä aborttiin.
– Ennen opiskelijat olivat niitä, jotka kiivaasti vastustivat sensuuria kampuksilla. Nyt he ovat niitä, jotka ajavat sitä, Keynes summaa.
Debatin aborttia puoltava osapuoli oli abortteja tarjoavan järjestön British Pregnancy Advisory Servicen (BPAS) johtaja Ann Furedi. Hän kirjoitti pitkän artikkelin keskustelustaan mielenosoittajien kanssa, jossa yritti huonolla menestyksellä vakuuttaa mielenosoittajia siitä, että väittelyn tarkoitus on, että parhaat argumentit voittaisivat.
– On traagista, että yhden Britannian johtavan yliopiston opiskelijoita vajoaa älyllisesti näin alas, Furedi valittelee.
Lue myös:
Oxford Students For Life-järjestön selostus äänestyksen kulusta.