Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Pääministeri Orpo arkkipiispalle: “Meidän pitäisi oppia keskustelemaan ja ymmärtämään, se on ollut meidän kansamme vahvuus”

 
Tapio Luoma ja Petteri Orpo seisovat rinnatusten.

Arkkipiispan talossa -podcastin vieraana tavataan pääministeri Petteri Orpo.

– Koin tärkeäksi pohtia asioita pääministerin kanssa. Me kävimme erinomaisen ja avartavan keskustelun arvoista ja hyvästä tulevaisuudesta, kommentoi arkkipiispa Tapio Luoma Petteri Orpon seurassa käymäänsä podcast-keskustelua.

Dei Plussassa esitettävä Arkkipiispan talossapodcast sai jatkoa, kun pääministeri Petteri Orpo vieraili vuonna 2023 aloitetun podcastin vieraana.

Syksyllä 2023 arkkipiispa Tapio Luoma julkaisu puheenvuoron Miksi kirkko ei saa vaieta köyhyydestä yhteiskunnassa?, jossa hän tarkasteli muun muassa uuden hallituksen hallitusohjelman ihmiskuvaa.  Arkkipiispa totesi puheenvuorossaan, että työn tekeminen ja työmarkkinakelpoisuus eivät voi olla tärkein ihmisarvon määrittäjä.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

”Ihmisen arvo on kuitenkin aina työn arvoa suurempi.” – arkkipiispa Tapio Luoma

Luoman lausunto on kirvoittanut viime aikoina runsaasti vastapuheenvuoroja, jossa arkkipiispaa moititaan osallistumisesta päivänpolitiikkaan. Tuoreimpana kannanottona ilmestyi mielipidekirjoitus Ilkka-Pohjalaisessa 9.1.2024 Usko politisoituneeseen kirkkoon koetuksella.

Poliitikot ovat nyt kovassa paineessa korjatakseen velkaantuneen Suomen rakenteita kestäviksi. Demokraattisesti valitut päättäjät tarvitsevat työlleen tukea. Luterilaisessa kirkossakin on perinteisesti korostettu työn arvoa. Ihmisen arvo on kuitenkin aina työn arvoa suurempi eikä heikommassa asemassa olevia tule koskaan unohtaa, Tapio Luoma sanoo.

Lokakuisessa puheenvuorossaan arkkipiispa perusteli kirkon osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun, eikä pidä sitä puoluepolitikointina.

Kirkko tarkastelee yhteiskuntaa ja toimii siinä omasta arvopohjastaan käsin, puolueiden ohjelmista ja kannoista riippumattomana. Yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen on osa kirkkomme hengellistä elämää.

”Nykyinen Suomi ei pysty huolehtimaan ihmisistä riittävällä tavalla ja se vaatii tätä uudistustyötä nyt.” – pääministeri Petteri Orpo

Petteri Orpo pyrkii tuoreessa podcast-keskustelussa ymmärtämään arkkipiispan kriittiseksi tulkittuja lausuntoja. Pääministeri kuitenkin tähdentää, että kokonaiskuvassa painaa kuitenkin ennen kaikkea Suomen tulevaisuus.

Täytyy välittää ihmisistä. Ne sadat ja tuhannet viestit ja kohtaamiset, niillä on merkitys. Mitä huolia ihmiset tulevat kertomaan, ne vaikuttavat ajatteluun. Entistä päättäväisemmin haluan tehdä töitä sen eteen, että me laitetaan Suomi kuntoon. Nykyinen Suomi ei pysty huolehtimaan ihmisistä riittävällä tavalla ja se vaatii tätä uudistustyötä nyt.

Podcast-keskustelussa pääministeri Orpo piää suvaitsevaisuutta yhtenä vaikeimmista arvoista puolustaa tässä ajassa. Suvaitsevaisuus on hänen mukaansa haastettu, ja se näkyy yhteiskunnassamme niin rasismikeskustelussa kuin yleisessä keskusteluilmapiirissä.

Meidän pitäisi oppia keskustelemaan ja ymmärtämään, se on ollut meidän kansamme vahvuus, on kuunneltu ja keskusteltu. Suvaitsevaisuus toinen toisiamme kohtaan on heikentynyt huomattavasti, toteaa Orpo podcastissa.

Kuuntele Arkkipiispan talossa -podcasti Dei Plussassa.

Katso tai kuuntele presidentinvaalien ehdokastentit Dei Plussassa.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)