Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Pääministeri valoi edistysuskoa, arkkipiispa penäsi oikeudenmukaisuutta

 

– Edistys on uskoa siihen

Pääministeri Jyrki Kataisen ja arkkipiispa Kari Mäkisen keskustelu Suomen henkisestä ilmapiiristä ja arvoista ei ollut pelkkää yhteen hiileen puhkumista. Mäkinen kyseenalaisti pääministerin peräänkuuluttaman edistysuskon käsitteen ja kaipasi Suomeen lisää sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Helsingin Sanomatalon Mediatorilla järjestetyssä arvokeskustelussa arkkipiispa Kari Mäkinen painotti tavallista arkea kansalaisten hyvinvoinnin lähtökohtana.

– Perusluottamus elämään on tärkeää eikä sitä voi ylhäältäpäin antaa. Loppujen lopuksi näkemys toivosta ja hyvästä elämästä eivät liity elintason kasvattamiseen, Mäkinen sanoi.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Pääministeri Kataisen mukaan unelma liittyy toivoon siitä, että ihminen kykenee itse vaikuttamaan omaan elämäänsä.

– Toivottomuus on kaikkein suurin ahdistus. Miksi meillä on yksinäisiä ikäihmisiä? Meillä yhteisöllisyys ei täysin toimi, Katainen sanoi.

Mäkinen ei välttämättä usko edistykseen sanana. Hänen mukaansa haastavin tehtävä tulevaisuudessa on se, millä tavalla aineellinen elintasomme laskee ja samalla vahvistamme sosiaalista tasa-arvoa.

Katainen sanoi puolestaan pitävänsä tulevaisuudenuskosta. Sen on pääministerin mukaan pohjauduttava arvoihin ja sivistykseen. 

– Suomalaisessa edistysuskoisessa ilmapiirissä voimme kokea olevamme yhdenvertaisia omasta taustasta riippumatta. Edistysusko tulisi suvaitsevaisuuden, moniarvoisuuden ja ahkeruuden kautta, Katainen totesi.

Keskustelua johtanut MTV3:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila piti keskustelua avauksena. Ylä-Anttila näki keskustelun arvon siinä, että puheenvuoroissa pyrittiin eroon kyynisestä ilmapiiristä.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa