Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki kiistää MTK:n toimien vaikuttaneen hänen päätökseensä poistaa kohua herättänyt kolumni lehdestään. Kirjoituksessa eläinten tehotuotantoa nimitettiin ”saatanalliseksi julmuudeksi”.
Kirkko ja kaupunki -lehti on poistanut verkkosivuiltaan kohua herättäneen kolumnin, jossa pastori ja teologian tohtori Kari Kuula arvosteli eläinten tehotuotannon olevan ”saatanallista julmuutta”. Kirjoitusten poistaminen mediajulkaisuista postyymisti ei takaa aineiston häviämistä verkosta. Kuulan kolumni on edelleen luettavissa muun muassa internetin Wayback Machinen tarjoamalla sivulla.
Ennen kolumnin sensurointia Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestö MTK ehti uhata Kuulaa ja lehteä oikeustoimilla. ”Kuulan kirjoitus oli tyrmistyttävä hyökkäys suomalaista kotieläintuotantoa ja tuottajia kohtaan”, totesi MTK:n johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila Maaseudun tulevaisuudessa.
”Ei ole tarkoitus, että kolumnit edustaisivat Kirkon ja kaupungin kantaa tai linjaa.” – päätoimittaja Jaakko Heinimäki
Kirkko ja kaupunki -median päätoimittaja Jaakko Heinimäki kiistää, että MTK:n ilmoitus ”tutkia millaisiin oikeudellisiin toimiin se ryhtyy” kolumnin kirjoittajaa ja sitä julkaissutta lehteä vastaan olisi vaikuttanut päätökseen poistaa kolumni lehden verkkosivuilta.
– Ei se minun päätökseen vaikuttanut, sanoi Jaakko Heinimäki tänään tiistaina Radio Deille.
Heinimäki korosti tehneensä päätöksen päätoimittajana itsenäisesti.
– Taustalla oli se, että Kuula oli itse ottanut etäisyyttä siihen kolumniin ja toivonut sen täydentämistä jälkikäteen. Totesin, että on parempi ottaa se kokonaan pois ja kirjoittaa uusi.
Radio Dei tiedusteli Heinimäeltä, pyysikö hän itse ”ottamaan Kuulaa etäisyyttä kolumniin”.
– En todellakaan. Kuula oli siinä oma-aloitteinen, vastasi Heinimäki kysymykseen.
Media-asiantuntija varoittaa päätösvallan siirtämisestä toimituksen ulkopuolelle
Viestintäyrittäjä ja mediataloudesta väitellyt yhteiskuntatieteiden tohtori Pasi Kivioja arvioi kriittisesti Kirkko ja kaupunki -lehden toimintaa maanantai-iltana Suomen Kuvalehdessä.
”Tekstin poisto vaikuttaa huonosti harkitulta, ja erityisen kehnoja ovat Heinimäen perustelut”, Kivioja arvioi ja huomauttaa Kirkko ja kaupunki -median sitoutuneen Journalistin ohjeisiin.
”Ohjeista vastaava Julkisen sanan neuvosto on kieltänyt verkkojutun poistamisen silloin, kun siinä on oikaisua vaativa olennainen asiavirhe. Tässä tapauksessa olennaista asiavirhettä ei ole osoitettu”, Kivioja toteaa.
Jaakko Heinimäki perusteli Kuulan kolumnin poistamista pääkirjoituksessaan sillä, että kolumnin teksti oli hänen mukaansa liian yleistävää.
”Kaikki karjatilat eivät ole keskitysleirejä eikä lihantuotanto välttämättä ole saatanallista julmuutta”, Heinimäki perusteli.
”Kolumnistin tulee olla tarkka siinä, että hänen tekstinsä terä osuu juuri oikeaan kohtaan. Siinä me epäonnistuimme nyt, ja Kuulan kolumnin julkaiseminen siinä muodossa kuin sen julkaisimme oli virhe. Pyydän sitä anteeksi.”
”Antoiko Heinimäki periksi yleisön, MTK:n tai keskusjärjestön juristien painostukselle?” – media-asiantuntija Pasi Kivioja
Pasi Kivioja korostaa journalistin ohjeiden kieltävän päätösvallan luovuttamisen toimituksen ulkopuolelle ja ulkopuoliseen painostukseen taipumisen.
”Antoiko Heinimäki periksi yleisön, MTK:n tai keskusjärjestön juristien painostukselle ja poisti sen vuoksi julkaistun kolumnin?” Kivioja kysyy.
Päätoimittaja Heinimäen katsoo, ettei hän altistunut keskusjärjestön painostukselle, mutta myöntää käyneensä aiheesta puhelinkeskustelun MTK:n viestintäjohtajan kanssa maanantaina ennen kolumnin poistamista.
– Ei sieltä mitään toivetta tai vaatimusta esitetty. Hän oli kiinnostunut siitä, kuinka linjassa Kirkko ja kaupunki -lehden kanssa Kuulan näkemykset ovat. Juttuhan on niin, että Kirkko ja kaupungin määritelty tehtävä on toimia erilaisten mielipiteiden foorumina uskonnollisessa ja maailmankatsomuksellisessa keskustelussa.
– Ei ole tarkoitus, että kolumnit edustaisivat Kirkon ja kaupungin kantaa tai linjaa. Siinä mielessä MTK:n kiinnostus siitä, vastaavatko Kuulan kolumnit Kirkon ja kaupungin linjaa olivat aika erikoisia, Heinimäki arvioi.
”Suurin osa suomalaisista maataloustuottajista on uskovia kristittyjä.” – MTK:n viestintäjohtaja Klaus Hartikainen
MTK:n viestintäjohtaja Klaus Hartikainen vahvistaa Radio Deille, että hän halusi käydä Heinimäen kanssa tarkentavan keskustelun Kirkko ja kaupunki -median linjasta.
– En pyytänyt pääkirjoituksen poistamista. Kerroin sen mielipahan, mitä [Kuulan] kirjoitus on aiheuttanut tuottajissa. Se oli nähtävissä sosiaalisesta mediasta, jossa viljelijät lähettivät ”#terveisiä helvetistä” -kuvia, Hartikainen pahoittelee.
MTK:n viestintäjohtajan mukaan ”suurin osa suomalaisista maataloustuottajista on uskovia kristittyjä”, jotka Hartikaisen mukaan ”kokivat kolumnin todella loukkaavaksi heidän työtään kohtaan”.
– Kysyin Heinimäeltä, onko tämä kolumni lehden tai kirkon kanta. Kolumnihan edusti kirjoittajaa, mutta kun se on julkaistu sellaisenaan siellä, niin kyllä sain sen käsityksen, että lehti tukee tätä ajatusta. Kun päätoimittaja julkaisee kirjoituksia, niin varmasti hän pohtii sitä, minkä tyyppisiä juttuja julkaisee. Tässä oli hyvin voimakas vetoomus kristittyihin, mitä pidän erikoisena.
MTK:n viestintäjohtaja Klaus Hartikainen ei halua arvioida, oliko Kuulan kolumnin poistaminen jälkikäteen Kirkko ja kaupunki -lehden sivuilta lehden päätoimittajalta oikea ratkaisu.
– En lähde sitä kommentoimaan. Se on ollut hänen oma ratkaisunsa.
”Perusintentioni on olla rakentava ja kiinnostava kristinuskon opettaja ja puolustaja.” – kolumnisti Kari Kuula
Kohukolumnin kirjoittaja, pastori Kari Kuula, kertoi tänään tiistaina Radio Deille saaneensa kolumnistaan sekä kehuja että kritiikkiä.
– Tämä on vanha keskustelu. Uutta on se, että toin teologisen näkökulman eläinten asemaan. Siitä on kyllä kirjoitettu maailmanlaajuisesti, mutta paljon vähemmän Suomessa.
Vyyhdistä valitus tuomiokapitulille
Kuula on kirjoittanut kolumneja vuosia, mutta hän ei muista saaneensa vastaavanlaista huomiota koskaan aiemmin muista kirjoituksistaan.
– Tarkoitukseni ei ole päästä otsikoihin vaan perusintentioni on olla rakentava ja kiinnostava kristinuskon opettaja ja puolustaja. Yritän kirjoittaa myös sellaisia kolumneja.
Radio Dein tietojen mukaan Espoon hiippakunnan tuomiokapituliin on tänään lähetetty Kari Kuulan teologisiin kannaottoihin ja niiden seurakuntalehdessä julkaisemiseen liittyvä kantelu.
Jaakko Heinimäki kertoo, että Kuula tulee kirjoittamaan kolumneja Kirkko ja kaupunki -mediassa vastaisuudessakin.
Kari Kuula avaa tarkemmin eläinten maatalouskäyttöön liittyvää teologiaansa Radio Dein haastattelussa. [Radio Dei 26.1.2021]
Radio Dein Viikon debatti jatkaa aiheen käsittelyä keskiviikkoaamuna 27.1. kello 9.05 alkaen. Debatisteina Vihreiden nuorten puheenjohtaja Peppi Seppälä ja Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen. Suoran lähetyksen jälkeen Viikon debatit ovat kuunneltavissa podcastina osoitteessa radiodei.fi.