Ulkoministeri Timo Soini kertoi Evankeliumijuhlilla, millaista on olla kristitty poliitikko.
– Tulin kun pyydettiin, Timo Soini vitsailee, kun häneltä kysytään syytä tulla Sastamalan Evankeliumijuhlille, mutta vakavoituu sitten: On hienoa, että tänne on kokoontunut näin paljon ihmisiä. Tänne oli mukava tulla ja täällä on hyvä olla.
Ulkoministeri Timo Soini vieraili evankeliumijuhlilla Pasi Palmun haastateltavana. Keskustelussa nousivat esille etenkin kysymykset kristittynä olemisesta julkisuuden ja politiikan pyörteissä.
Kristittynä politiikassa
Soini painottaa, että Suomessa on turvallista ja suhteellisen helppoa olla kristitty poliitikko. Esimerkiksi alkukirkon vainoihin verrattuna julkisuuden kristityt saavat osakseen melko vähän.
– Kun muistaa kristittyjen vainot, pitäisi olla vain tyytyväinen jos piiskan iskujen tai tuomion sijaan saa muutaman ikävän kommentin, Soini muistuttaa.
– Suomessa saa uskoa mihin haluaa, mutta ongelma on se, ettei se saisi näkyä. Mutta politiikassa sen pitäisi näkyä, ja mielellään kuuluakin.
Soini kertoo, että pitää mielellään uskoaan esillä politiikassa, vaikka kompromissejakin on tullut tehtyä; esimerkiksi Soini antaa kehitysapuun tehdyt leikkaukset. Avioliitto sekä elämän pyhyys ovat kuitenkin asioita, joissa hän ei aio tehdä myönnytyksiä.
Kristitty saa Soinin mukaan äänestää mitä puoluetta haluaa ja huomauttaa myös, että suuri osa hänen omista kannattajistaan on ateisteja. Uskonnon ja politiikan ei välttämättä tarvitse käydä käsi kädessä.
– ‘Hyvä mies muuten, mutta kristitty’, sanovat jotkut kannattajani. Kun kysyn, menetinkö tässä äänestäjän he vastaavat, että ei: ‘Olen eri mieltä uskonasioista, mutta hyvä, että seisot vakaumuksesi takana.’ Olen kristitty poliitikko, en poliittinen kristitty, Soini vahvistaa.
Virkakysymys suututti
Soini ei ole ollut syntymästään asti katolinen, vaan kääntynyt katolilaisuuteen ollessaan nuori. Hän kertoo, että 80-luvulla pettyi luterilaiseen kirkkoon, kun naispappeus sallittiin. Sen lisäksi kääntymiseen vaikuttivat monet muutkin asiat.
– Kirkko oli jo pitkään kulkenut mielestäni harhapoluilla, mutta nykyään muistan myös, että luterilaisessa kirkossa työskentelee monia, jotka edelleen pitävät tärkeitä asioita arvossa.
Rukous antaa voimaa
Keskustelun lopussa Pasi Palmu muistuttaa, että Soinilla on tärkeässä ulkoministerin virassaan monia esirukoilijoita, myös Evankeliumijuhlilla.
– Se on todella hienoa, ja olen siitä kiitollinen. Usko on asia, joka auttaa minua jaksamaan ja rukous on siinä tärkeässä roolissa, Soini kiittää.
Kuva: Evankeliumijuhlat/Hannu Häkämies