Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Paavalin matkassa Vivamon Raamattukylässä

 

Vivamon Raamattukylän kesän esityksessä kuljetaan Paavalin matkassa. Pääroolissa nähdään Jarmo Pääkkönen (keskellä).

Vivamon Raamattukylän kesän uusi näytelmä Paavalin salaisuus vie katsojat apostolin jalanjäljille ja kristillisen seurakunnan alkuvaiheisiin.

Raamattukylän näytelmien  käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskinen tarttui nyt Paavalin eälmään. Hän näkee siinä monia yhtymäkohtia reformaation merkkivuoteen, jonka tunnus on Armoa2017.

– Paavali oli pakanoiden apostoli. Hän lähti viemään evankeliumia myös ei-juutalaisille ja taisteli sen puolesta, että heidän ei tarvinnut käännyttyään noudattaa juutalaisten perinnäissääntöjä. Sen taistelun vaikutukset näkyvät edelleen. Paavalin teologia ja armon ymmärrys vaikuttivat syvästi Lutheriin.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Paavalin oma elämä on esimerkki siitä, mitä armo on.
– Hän oli vainonnut kristittyjä, silti Jeesus itse kutsui hänet seuraajakseen.

Paavali oli lahjakas ihminen, jonka elämä oli kokonaan Jumalan käytössä. Hän perusti seurakuntia ja ohjasi heitä kirjeillään. Se mahdollisti omalta osaltaan evankeliumin nopean leviämisen myös muiden kansojen keskuuteen. Oppineena juutalaisena hän pystyi perustelemaan teologisia kysymyksiä juutalaisille, mutta osasi kertoa myös muille Jeesuksesta heille ymmärrettävällä tavalla.

– Tässäkin ajassa meidän on opittava tuntemaan ympäristö, minkä keskellä toimimme. On osattava puhua kieltä, jota kuulijat ymmärtävät ihmisten ja pystyttävä eläytymään erilaisten ihmisten asemaan. Helposti viestitämme vain niille, jotka kuuluvat samaan ryhmään kanssamme, Anna-Mari Kaskinen toteaa.

Suuressa roolissa

Paavalin elämässä todella tapahtui. Hän matkusti laajasti ja  tapasi paljon ihmisiä. Esitys kattaa Paavalin ensimmäisen lähetysmatkan Efesoon asti. Katsojan navigaattorina matkalla toimii käsiohjelmaan painettu kartta.

Pääroolissa nähdään Jarmo Pääkkönen, joka viime kesänä teki suuren roolityön Raamattukylän Mooseksen elämästä kertovassa näytelmässä.

– Mooses oli tulisieluinen kansanjohtaja. Paavali on tässä näytelmässä lempeä opettaja, toisaalta vastakohtien ihminen. Näytelmässä hänellä on pitkiä puhejaksoja, paljon tapahtumia ja kohtaamisia ihmisten kanssa. Paavali oli luonteeltaan kestävä ja tarvittaessa jääräpäinen.

– Paavali halusi viedä sanomaa eteenpäin mahdollisimman nopeasti, mutta ei tehnyt sitä omassa voimassaan. Hän joutui käymään monen ahdingon kautta ja kokemaan oman pienuutensa. Siihen tunteeseen voi tässä roolissa kyllä helposti samastua.

Näytelmän ohjaaja ja lavastaja Matias Nyman on onnistunut samaan samoihin lavasteisiin monet kaupungit, joissa Paavali kävi. Musiikki on Tommi Kaleniuksen ja Perttu Pölösen tuotantoa. Katsojat kulkevat esityksen mukana neljälle näyttämölle. Suuri osa esityksestä tapahtuu suurteltassa.

Mutta mikä Paavalin salaisuus oli? Se selviää näytelmästä.

Paavalin salaisuus näytelmän esitykset 15.6.-29.7.