Hyvät: Netflixin uusi elokuva Neitsyt Mariasta ei ole täysin raamatunmukainen, mutta tavoittaa evankeliumien ytimen Yleinen: Muistokirjoitus: Antero Laukkanen tiesi, että rukouksen tililtä kate ei lopu

Paavalin Synodin Johan Helkkula: ”Pidämme Väisästä omana piispanamme”

 

Viikonvaihteessa järjestetyillä Paavalin Synodin Kirkkopäivillä Kansanlähetysopistolla saarnasi emerituspiispa Olavi Rimpiläinen. Myös Matti Väisänen Luther-säätiöstä esiintyi piispan tunnuksissa Synodin kirkkopäivillä. Paavalin synodin puheenjohtajan, pastori Johan Helkkulan mukaan Synodilla on lämpimät suhteet Luther-säätiöön.

– Pidämme Matti Väisästä omana piispana, Helkkula sanoi Seurakuntalainen.fi:lle.

Paavalin Synodin Paastonajan kirkkopäivien aiheena oli Jumalankansalaistottelemattomuus. Johan Helkkula selventää, että aihe merkitsee Jumalan kansan kuuliaisuutta. Nyt kirkossa tämä kuuliaisuus on koetteilla.

– Kirkossa on rajusti esteitä evankelioimistyölle ja monet luopumusilmiöt estävät pelastuksen evankeliumin julistamisen. Myös kristittyjen joukko, niiden, jotka uskovat Jeesukseen omana Vapahtajana, aiheuttaa kirkossamme pahennusta, Helkkula sanoo.

Sekl neliöb. 20.-26.12.

Päivien teemaa ”jumalankansalaistottelemattomuus”  tarkasteltiin historian, päivän politiikan, lähetystyön ja  paikallisen seurakunnan näkökulmista. Kansalaistottelemattomuus määrittyi avoimeksi toiminnaksi, jossa esivaltaa ja järjestystä kunnioitetaan, mutta jossa halutaan totella suurempaa oikeutta kuin mitä vallanpitäjät edustavat.

Paikallisseurakuntien ovet kiinni

Emerituspiispa Olavi Rimpiläinen julisti tapansa mukaan lempeästi evankeliumia mutta otti myös rivien välissä kantaa herätysliikkeitten tilanteeseen pohtiessaan, mikä kirkko on. Rimpiläinen sanoi kirkon olevan siellä, missä kaksi tai kolme on kokoontunut Jeesuksen nimessä, oli se sitten herätysliikkeitten tiloissa, rukoushuoneissa tai adventtikirkon tiloissa.

Paavalin Synodin kirkkopäivät järjestettiin tällä kertaa  Kansanlähetysopistossa Ryttylässä. Perinteisesti kirkkopäivät on järjestetty paikallisissa seurakunnissa.

– Muuttuvia olosuhteita kuvaa se että paikallisten seurakuntien on yhä vaikeampi isännöidä kirkkopäiviä, sanoo Synodin varapuheenjohtaja, pastori Timo Keskitalo.

– Perinteisten kristittyjen liikkumatila käy yhä ahtaammaksi. Silti tunnelma kirkkopäivillä oli iloinen, rohkea ja tulevaisuuteen katsova. Raamattuopetuksissa nähtiin että tässä nykyisessä tilanteessa ei ole  mitään uutta tai yllättävää. Kristillinen kirkko on syntynyt uimaan vastavirtaan, Timo Keskitalo sanoo.

Paavalin Synodi on perustettu vuonna 1976. Synodi pyrkii siihen, että kirkossa voitaisiin uskoa, opettaa ja toimia Raamatun ja luterilaisen tunnustuksen mukaan.

TEKSTI: Vuokko Vänskä