Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Paavi vetosi väkivallan loppumisen puolesta vierailullaan Libanonissa

 

Paavi Benedictus XVI vierailua varjosti islaminvastaisesta amerikkalaiselokuvasta nousseet väkivaltaisuudet. Paavi kannusti puheessaan edistämään väkivallan sijasta rauhaa. ”Rauhaan sitoutumisen tehokkuus riippuu siitä, mikä käsitys maailmalla on ihmiselämästä.”

 

Paavi Benedictus XVI vieraili Libanonissa 14.-16. syyskuuta. Vierailun aikana paavi muun muassa piti kaksi ulkoilmamessua ja tapasi maan poliittista johtoa, kristittyjen ja muslimien edustajia sekä libanonilaisia nuoria.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Vierailua varjosti islaminvastaisesta amerikkalaiselokuvasta nousseet levottomuudet. Yksi ihminen sai surmansa ja kaksi haavoittui mielenosoituksissa Tripolin rannikkokaupungissa. Mielenosoittajat huusivat Yhdysvaltain ja paavin vastaisia iskulauseita.

Vierailun puheiden yleisteema oli tarve kristittyjen ja muslimien yhteydelle alueella. Paavin puhe vetosi ”paljon kärsimystä tuottavan” väkivallan lopettamisen puolesta. Väkivallan sijaan hän kannusti kuulijoita edistämään rauhaa: ”Rauhaan sitoutumisen tehokkuus riippuu siitä, mikä käsitys maailmalla on ihmiselämästä. Jos tahdomme rauhaa, meidän tulee puolustaa elämää – – Tämän päivän uskovilla on merkittävä rooli todistaa rauhasta, joka tulee Jumalalta”, paavi sanoi puheessaan.

Helsingin Sanomien mukaan paavi sanoi myös, että aseviennin Syyriaan on loputtava. Libanon on sisällissodan repimän Syyrian rajanaapuri.

Suomalaisten lähetysjärjestöjenkin kanssa yhteistyötä tekevä kristillinen satelliittikanava SAT-7 uutisoi vierailusta laajasti. SAT-7 näytti paavin ja Libanonin presidentti Michel Suleimanin puheet ja muut vierailun pääkohdat suorina lähetyksinä. Useiden kirkkokuntien edustajat toimivat lähetyksissä kommentaattoreina. SAT-7:n mukaan paavin vierailua seurasi tiiviisti katolilaiset, mutta se oli rohkaisuksi kaikille alueen kristityille.