Entinen turvapaikanhakija toivoo kristittyjen toimivan Suomeen tulijoiden puolesta nyt tai ei koskaan. – On aika mennä ihmisen tasolle, Muayad Namrood sanoo.
Irakista kotoisin oleva Muayad Namrood lähetettiin 16-vuotiaana Eurooppaan. Kun Namrood nyt 23 vuotta myöhemmin kohtaa turvapaikanhakijan, hän voi oikeasti sanoa: ”Tiedän, miltä sinusta tuntuu.”
Namrood määrittelee tyypillisen Irakin pakolaisen varakkaaksi ja hyvin koulutetuksi mieheksi. Uskonnoltaan hän arvioi tämän olevan pääsääntöisesti shiia- tai sunnimuslimi. Usein tämä tarkoittaa kuitenkin vain nimellistä uskonnon tunnustamista.
– Heidän puheistaan kuulee, että monet ovat kyllästyneet omaan uskontoonsa. Vain pienen pieni prosentti on kiihkomuslimeja.
Namrood haluaakin rauhoitella niitä, jotka pelkäävät islamistien Euroopan valloitussuunnitelmia.
– Enemmän pelkään sitä, että kristityt istuvat paikoillaan eivätkä tee mitään. Pahin virhe on pysyä kaukana pakolaisista islamin pelon takia. Jos heidät jätetään yksin, myös radikaalin islamin riski on suurempi.
Ahaa-elämys palkitsee
Namrood uskoo, että Jumala voi kääntää tragediatkin hyväksi. Yksi esimerkki tästä on se, että nyt Suomeen tulevien muslimien on mahdollista pohtia omaa maailmankatsomustaan ilman sukulaisten painostusta.
Kristittyjen tulee muistaa, että evankeliumia välitetään ensin teoilla: osoittamalla aitoa välittämistä ja ystävällisyyttä. Kun luottamus on syntynyt, voi tulla tilanteita, joissa saa kertoa, mihin itse uskoo ja miksi.
– On palkitsevaa, kun saa oikoa väärinkäsityksiä ja nähdä, kuinka joku saa ahaa-elämyksen kristinuskosta. Välillä oikein huomaa, että ilme muuttuu ja leuka loksahtaa auki.
Muayad Namrood on asunut Suomessa vuodesta 1992 ja on naimisissa suomalaisen kanssa. Hän aloittaa lokakuussa Helsingin Saalem-seurakunnan osa-aikaisena arabityön pastorina.
Namroodin koko haastattelun voi lukea Ristin Voiton numerosta 40/2015.