Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Paine kristittyjä kohtaan kasvaa, mutta kristinusko kiinnostaa Turkissa

 
Ihmisiä Istanbulissa.

Turkin yhteiskunta on muutoksen kourissa. Monen ihmisen toimeentulo on kiristynyt. Koronapandemia saa kysymään, mitä kristityt ajattelevat kuoleman jälkeisestä elämästä. Kuva: Jari Vähäsarja.

Jo vuosia jatkunut poliittinen kehitys on heikentänyt tyttöjen ja naisten asemaa Turkissa. Presidentti Recep Erdoğanin johdolla islamin vaikutus on kasvanut ja muulla tavalla ajattelevien asema on heikentynyt.

Turkki on käyttänyt Syyrian sotaan kymmeniä miljardeja dollareita. Voimakas inflaatio ja verojen korotukset ovat heikentäneet kansalaisten taloutta.

– Elämme vaikeaa aikaa. Paine kristittyjä kohtaan kasvaa. Silti monet ovat kiinnostuneita kristinuskosta. Moni ottaa yhteyttä vihaisena ja pettyneenä islamiin. He haluavat vaihtaa uskontoa. Me kehotamme heitä lukemaan ensin Raamattua. Emme halua suurta lukua käännynnäisiä vain lukujen takia vaan todellisen yhteyden löytymistä elävään Jumalaan, sanoo Toivoa naisille -työn Turkin koordinaattori. Hän pysyy nimettömänä turvallisuussyistä.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Koronapandemian aikaan ihmiset joutuvat kasvokkain kuoleman kanssa. Se näkyy heidän kysymyksissään.

– Nyt kysytään, mitä kristityt ajattelevat elämästä kuoleman jälkeen. Ihmiset kysyvät taivaasta ja helvetistä ja mitä kristityt tekevät saadakseen syntinsä anteeksi. Kysytään myös, mitä tarkoittaa olla kristitty.

Turkissa ihmisten ahdingossa leviää sana, että Toivoa naisille -työ voisi auttaa. Koordinaattori kertoo Gülbahar-nimisestä naisesta, joka kuuli mieheltään Toivoa naisille -työryhmästä.

– Gülbahar on yksinäinen, hänellä ei ole ystäviä. Avioliitossa on haasteita ja pariskunta ei ole saanut lasta. Gülbaharin mies oli sanonut, että Toivoa naisille -työntekijät ovat hyviä ihmisiä. Niinpä hän otti meihin yhteyttä. Olemme alkaneet tavata ja rukoilla yhdessä. Kerromme hänelle hyvää uutista Jeesuksesta ja tiedämme, että Pyhä Henki tekee hänessä työtään, koordinaattori kertoo.

Yhteydenottoja eniten 19−30-vuotiailta

Vuoden aikana 28 ihmistä on halunnut rukoilla Jeesusta elämäänsä. Yhteydenottoja Toivoa naisille -työryhmään on tullut tänä vuonna yhteensä 576. Suurin osa yhteydenottajista eli 357 henkilöä on 19−30-vuotiaita.

Toivoa naisille -työ on osa kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa sen taustajärjestönä on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa.

Työssä on kaksi osaa. Toinen on rukouskalenteri, jossa on lyhyt rukous jokaiselle päivälle. Sen rukoilee 110 000 rukoilijaa eri puolilla maailmaa. Kalenteri nostaa esiin naisten asemaa kuten koulutuksen ja terveydenhuollon puutteita, perheväkivaltaa ja ihmiskauppaa.

Toinen osa ovat radio-ohjelmat, joita lähetetään eri medioiden kautta. Turkissa ohjelmaa voi kuunnella internetissä ja FM-kanavalla Ankarassa ja Istanbulissa.

– Uskonratkaisun tehneet kertovat kuunnelleensa ohjelmaamme pitkään. He ovat halunneet tutkia kristinuskoa seuratessaan muutoksia yhteiskunnassamme. He ovat hankkineet salaa Raamatun ja tutustuvat siihen samalla kun kuuntelevat ohjelmaamme. Monet uskovat salaa. Rukolemme, että nämä nuoret ihmiset uskaltavat puhua löydöstään läheisilleen ja löytävät seurakunnan.

Paikka radiomastossa on kallis

Noin 20-vuotias kuuntelija löysi Turkin Toivoa naisille -ohjelmat vaikeassa elämänvaiheessa. Hän oli vihainen Jumalalle kohtalostaan. Hän sai 10-vuotiaana selville olevansa adoptoitu. Hänen adoptioäitinsä halusi lasta, mutta adoptioisä ei.

– Äiti jätti perheen, ja isä kohteli minua kuin koiraa. En voinut vaikuttaa tilanteseen. Hiukan vanhempana menin töihin. Niihin aikoihin aloin kuunnella ohjelmaanne. Vaikka en tuntenut teitä, tunsin voivani luottaa teihin. Tuntui, että ensimmäisen kerran joku välitti minusta ja osoitti arvostusta. Olen ajatellut itsemurhaa, mutta nyt tuntuu, että elämässäni on toivoa. En muista, koska olisin edellisen kerran tuntenut niin.

Turkin kiristyneen tilanteen vuoksi monet ulkomaisten kristillisten järjestöjen työntekijät eivät ole saaneet enää oleskelu- ja työlupaa maahan.

– Kun he ovat lähteneet, meidän työmme on entistä tärkeämpää. Istanbuliin on pystytetty uusi masto, johon kootaan kaikki FM-asemien antennit. Paikasta mastossa pitää maksaa korkeaa vuokraa. Rukoilemme, että voimme jatkaa lähetyksiä ja olla valona maailmassa, koordinaattori sanoo.

Liisa Heinänen

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa