Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Päivi Räsänen: ”Kristityiksi kääntyneitä ei saa lähettää vainottaviksi tai hengenvaaraan”

 

– Kristityiksi kääntyneitä ei saa lähettää vainottavaksi tai hengenvaaraan, vetoaa kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen. Hän jätti tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen uskonnon aitouden arvioinnista.

 Maahanmuuttovirasto arvioi Suomessa turvapaikanhakijoiden vakaumuksen ja uskonnollisen kääntymyksen aitoutta. Arviointi tehdään, mikäli turvapaikanhakija on vaihtanut uskontoaan Suomessa oleskelun aikana.

– Useat turvapaikkaa Suomesta hakeneet henkilöt ovat turvapaikkaprosessin aikana kääntyneet kristityiksi. Monet ovat turvapaikkahakemuksen käsittelyssä tuoneet esille, että kääntyminen kristinuskoon aiheuttaa heille hengenvaaran lähtömaassaan, kirjoittaa Päivi Räsänen tiedotteessaan.

– Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus takaa kaikille ihmisille ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauden. Tämä perusoikeus sisältää oikeuden vaihtaa uskontoa tai vakaumusta. Tätä oikeutta ei yleisesti turvata islaminuskoisissa valtioissa.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Räsänen haluaa selvitystä siitä, perustuvatko vakaumuksen aitoudesta tehtävät arvioinnit yhdenmukaiseen linjaan.

– Uskon ja vakaumuksen arvioinnissa tulee olla varovainen ja epäselvissä tilanteissa kunnioittaa ihmisen omaa kertomusta. Turvapaikanhakijoiden perusoikeudet uskonnolliseen vakaumukseen on taattava kaikessa päätöksenteossa.

Ulkomaalaislain mukaan maassa oleskelevalle ulkomaalaiselle annetaan Suomessa turvapaikka, jos hän oleskelee kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa ulkopuolella sen johdosta, että hänellä on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa siellä vainotuksi.

Radio Dei käsittelee turvapaikanhakijoiden uskonnollisen vakaumuksen arviointia Viikon debatissa keskiviikkona 4. syyskuuta.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)