Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Päivi Räsänen: Synnistä puhuminen ei ole vihapuhetta

 

Kuva: Erkki Jokinen

Sisäministeri Päivi Räsänen ruoti tänään Suomen Raamattuopiston Hengellisillä syventymispäivillä järjestetyssä seminaarissa median suhdetta kristinuskoon ja kristittyihin.

Räsäsen mukaan valtamedia kohtelee liberaalista raamatuntulkinnasta nousevaa argumentaatiota suopeasti, kun taas konservatiivinen tulkinta leimataan usein ”Raamatulla päähän lyömiseksi”.

Räsänen painotti, että media on silti kristityille ennen kaikkea mahdollisuus.

Raamattuopiston nuorisotyön tiiminjohtaja Tiina Karlssonin ja sisäministeri Päivi Räsäsen emännöimän seminaarin teema oli ”Kristillinen usko median hampaissa?”

– Mediaahan sanotaan vallan vahtikoiraksi, ja kyllähän sen hampaissa pitää tavaraa ollakin. Sen on oltava kriittinen, Räsänen linjasi.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Räsänen muistutti, että media ei ole kasvoton vaan sen taustalla on ihmisiä, joilla on vakaumuksensa.

– Media kirjoittaa siitä mikä myy. Se ohjaa yleistä mielipidettä. Lukijoina meidän on muistettava, että jutuilla on tarkoitus vaikuttaa arvoihimme.  Ja vaikka kristinusko on monella tavalla median hampaissa, kirkko näyttäytyy mediassa myös positiivisessa valossa.

– Esimerkiksi kouluampumisten yhteydessä se ymmärrettiin turvapaikaksi.

”Toimittajat tarvitsevat uskonnonopetusta”

Valtamedian edustajien asenne on Räsäsen mukaan muuttunut tämän kansanedustaja-aikana ”Raamattuun pohjaavan kristinuskon suhteen kielteisemmäksi”.

– Konservatiivisista lähtökohdista nousevia tulkintoja ei enää sallita.

– Eräs teologian tohtori totesi ”minun Raamatustani ei löydy kielteistä kantaa homoseksuaalisuuteen”. Aikamme epäjumalaa voisikin kuvailla sanoilla ”minun Jumalani”.

Eräs ongelma median ja kristittyjen välillä on Räsäsen mielestä se, etteivät kristinuskoa ruotivat toimittajat tiedä, mistä kirjoittavat.

– Jos toimittaja tekee juttua sisäministeriöstä, kyllä hänen täytyy ottaa siitä selvää. Nyt jo synnistä puhuminen koetaan ihmisoikeuksia loukkaavana. Se on ymmärrettävää, jos ei hahmoteta lain ja evankeliumin suhdetta, kristinuskon peruslähtökohtaa.

– Tarvitsemme edelleen uskonnonopetusta, jotta meillä on toimittajia, joille kristinuskon perusasiat ovat selkeitä, Räsänen sanaili.

”Ihmiskunnan synnit ovat barbaarisia”

Räsänen on huomannut, että jos Raamattua tulkitaan eettisesti velvoittavana myös nykypäivänä, mennään monen mielestä vihapuheen puolelle.

– Sellaiset puheet jotka lietsovat murhaan johtavia rikoksia ovat Jumalan silmissä viidennen käskyn rikkomiseen rinnastettavia syntejä.

– Tämä ei merkitse sitä, etteikö lain ja evankeliumin esillä pitäminen olisi oikein.

Lain ja evankeliumin ytimestä käsin voimme Räsäsen mukaan ymmärtää, miksi kristinuskon keskuksessa on barbaarinen teloitusinnovaatio, risti.

– Sitä tarvitaan siksi, että ihmiskunnan synnit ovat barbaarisia.

– Vihapuhe ei ole sitä, että puhutaan synnistä. Se, että Jumalan sana osoittaa syntisyyteni ei ole loukkaus ihmisarvoa kohtaan vaan totuus. Mutta Jumalan kuvana olemisen arvoa ei poista edes se, että ihminen lankesi syntiin.

Media on esiintymislava

Räsäsen mukaan media on viime kädessä kristityille etu.

– On hyvä, että olemme aktiivisia ja oikaisemme vääriä tulkintoja. Kristinuskon ydinsanoma kannattaa aina tuoda esiin.

– Media on nykyään laajoja massoja tavoittava esiintymislava. Ne tilaisuudet on syytä käyttää hyväksi. Jeesus oli itsekin aikansa kohuttu julkisuuden henkilö.

– Eikä kannata pelätä vastareaktioita. Niistä saa mahdollisuuden jatkaa keskustelua, Räsänen rohkaisi.

 

 
Artikkelibanneri perussanoma