Tässä olen -hartaudet kutsuvat tutustumaan itseensä ja Jumalaan eläytymällä Raamatun teksteihin joka päivä. Jo kolmessa minuutissa voi alkaa matkan itseensä ja Raamattuun.
Eläytyvää Raamatun lukutapaa on Suomessa esitelty viime vuosikymmeninä muun muassa bibliodraaman avulla sekä arkiretriiteissä ja ignatiaanisissa retriiteissä. Tässä olen – päivittäisiä hengellisiä harjoituksia esittelee lukutavan, jossa lukija astuu mukaan tekstin tapahtumiin. Jokaiselle päivälle on oma harjoituksensa, joka johdattelee rukoukseen ja mietiskelyyn. Harjoitukset voi kuunnella tai lukea ilmaiseksi Piplia-sovelluksessa, raamattu.fi:ssä tai Spotifyssa. Uudet tekstit kirkkovuodelle 2023–2024 ovat ilmestyneet myös kätevän kokoisena pokkarina, jolloin kirja on kevyt kantaa mukana arjessa.
Hengelliset harjoitukset oman identiteetin vahvistajana
Tässä olen -hartaudet kutsuvat tutustumaan itseensä ja Jumalaan eläytymällä Raamatun teksteihin joka päivä. Jo kolmessa minuutissa voi alkaa matkan itseensä ja Raamattuun, vaikka tekstin avaamassa maailmassa voi viettää vaikka koko päivän. Hengelliset harjoitukset mukailevat kirkkovuotta. Tulevana adventtina uuden kirkkovuoden alkaessa mukaan tulevat myös uudet kirjoittajat, papit Jaana Räntilä ja Pirjo Kantala. Mukana ovat myös edellisten vuosien tekijät Pekka Yrjänä Hiltunen ja Kalevi Virtanen.
– Elämä tarvitsee ohjautuakseen tienviittoja, Kantala kuvailee harjoituksia. – Nämä ovat päivittäisiä tienviittoja, ne ohjaavat etsimään hyvän elämän perustaa ja sitä, mikä pitää sitä kasassa.
Ohjaavana periaatteena on, ettei lukijalle opeteta oikeaa tulkintaa, vaan saatetaan hänet tekstin kautta oivaltamaan jotain itsestään ja Jumalasta. Raamatuntekstiä lähestytään asettamalla itsensä mukaan tekstiin. Räntilä, joka on myös psykoterapeutti, toteaa: – Tässä olen -hengelliset harjoitukset vahvistavat sekä kristillistä identiteettiä että ihan kokonaisvaltaisesti itsensä tuntemista.
Harjoitusten nimi ”Tässä olen” on perusrukous Jumalan edessä. Sillä lauseella Raamatun moni henkilö, mm. Aabraham ja Jesaja, vastasi Jumalalta saatuun kutsuun. – Syntiinlankeemuksessa ihminen meni piiloon Jumalalta eikä uskaltanut sanoa Jumalalle ”Tässä olen”, Räntilä pohtii. – Nämä hartaudet ovat niin ikään kuin vastakohtaa syntiinlankeemukselle. Niissä kutsutaan olemaan rehellinen itselleen ja Jumalalle, tulemaan esiin ja sanomaan rohkeasti: Tässä olen.
Lisätietoja: www.raamattu.fi/tassaolen