Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Pakistanin omituinen tekstiviestisensuuri hyllytettiin

 

KUVA: Wikimedia Commons

Tiedotusvälineissä on viime päivinä hämmästelty Pakistanin televiranomaisten julkaisemaa listaa kielletyistä sanoista tekstiviesteissä.

Viranomaisten kieltolistalla oli 1695 hävyttömiksi määriteltyä sanaa tai ilmausta, joita sisältävien tekstiviestien lähettäminen olisi estetty. Kiellettyjen sanojen listalla oli muun muassa Jeesus Kristus.

Ihmetystä herätti se, että listalla oli myös tavallisia sanoja kuten taksi, kieli, idiootti ja jalkasilsa.

Kansalaisoikeusjärjestö Bytes for All (BFA) reagoi voimakkaasti viranomaisten aikeeseen.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

 ”Tällainen aie on täysin perustuslain vastainen. Jeesus Kristus -sanan sensuroiminen tekstiviesteistä loukkaa Pakistanin kristittyjen oikeuksia. Jos tällaista tapahtuisi jossain toisessa maassa, reaktio olisi varmasti vahva. Puhumattakaan siitä jos vastaavia säännöksiä yritettäisiin muslimien kohdalla, BFA:n raportissa todetaan.

BFA uhkasi viedä asian oikeuteen sananvapauden loukkauksena.

Voimakkaat vastalauseet julkisuudessa saivat viranomaiset pyörtämään päätöksensä. Viranomaiset kaavailevat massiivisen listan kaventamista noin tusinaan sanaan.

 
artikkelibanneri Uusi Tie