Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Palestiinan tukemiseen liittyy huolestuttavia piirteitä – jopa hyvin koulutetut uskovat terroristijärjestön propagandaan

 

Hamasin raa´asta terroristi-iskusta Israeliin 7.10.2023 käynnistyi sota, joka on aiheuttanut molemmin puolin kärsimystä, mutta herättänyt yllättäen myös sympatiat terrorijärjestöä kohtaan.

Israel on saanut Gazan sodan aikana paljon kritiikkiä osakseen. Palestiina on puolestaan nähty uhrina ja sen puolesta on järjestetty mielenilmauksia esimerkiksi kaupunkien kaduilla ja yliopistokampuksilla. Kurditaustainen, Suomeen aikoinaan perheensä kanssa kiintiöpakolaisena tullut Lähi-idän asiantuntija Seida Sohrabi on ilmiöstä surullinen.

– On vaikea ymmärtää, että kaikesta saatavilla olevasta tiedosta ja koulutuksesta huolimatta löytyy ihmisiä, jotka uskovat Hamasin propagandaa. Ja joidenkin mukaan vastarintaan voi kuulua joukkomurha ja raiskaaminen.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Ilmiö kytkeytyy kansanedustaja Tere Sammallahden mukaan kylmänsodan aikaiseen etupiirijaotteluun, jolloin Israelia pidettiin Yhdysvaltojen imperialismin manifestaationa Lähi-idässä ja Neuvostoliitto tuki Palestiinaa.

– Vanhan liiton vasemmistolla on tapa leimata ihmisiä, että on joko heidän puolellaan tai fasisti. Nyt on joko Palestiinan tai kansanmurhan puolella. On valitettavaa, että tämä tapa käydä yhteiskunnallista keskustelua on siirtynyt näin mittavissa määrin uudelle sukupolvelle.

– En näe Israelin ja Hamasin välistä taistelua niin mustavalkoisena, etteikö sieltä löytyisi paljonkin keskusteltavaa, mutta on jännä juttu, etteivät itseään erityisen sivistyneinä pitävät kykene käsittelemään tätä asiaa kuin täysin mustavalkoisesti.

Ihmisoikeuksien puolustajat vaikenevat

Seida Sohrabi ihmettelee sitä, etteivät esimerkiksi feministit ole älähtäneet lainkaan, vaikka Hamas raiskasi terroristi-iskussa israelilaisia tyttöjä ja naisia ja jatkaa todennäköisesti samaa panttivankien kanssa.

– Vastikään tuli uutinen, että Israel, Irak ja Yhdysvallat olivat pelastaneet Gazasta kurditaustaisen jesidinaisen kymmenen vuoden jälkeen. Isis oli kaapannut hänet 11-vuotiaana perheeltään ja tyttö oli annettu mieheltä miehelle, islamistilta islamistille, kunnes hän päätyi Gazaan. Missä ovat feministit sanomassa ei raiskauksille ja kaappauksille?

Sohrabi nostaa esiin myös muutama vuosi sitten käydyn tiukan natsikeskustelun. Tere Sammallahden mukaan ”oikeistopoliitikkoja lyötiin silloin kuin vierasta sikaa” erilaisilla antisemitismileimoilla. Mutta nyt ”From the river to the sea” -lauseen tai intifadan huutaminen eivät näytä huolestuttavan ketään.

– Ihmiset, jotka ovat tehneet koko poliittisen uransa puhumalla ihmisoikeuksista ja naisten ja lasten oikeuksista, eivät ole lotkauttaneet korvaansa sille katastrofille, minkä Hamas sai aikaiseksi ja mikä edelleen jatkuu panttivankien kiduttamisena ja terrorisointina, Sammallahti ihmettelee.

Mitä vaihtoehtoja Israelilla on?

Gazan asukkaat ovat joutuneet kärsimään sodan takia ja siviiliuhreja on paljon – siitäkin huolimatta, että Israel on varoittanut aina siviilejä tulevista iskuista ja kehottanut heitä siirtymään turvaan.

– Ne, jotka ovat kokeneet sodan, tietävät, että se on kaameaa eikä siinä voita kukaan. Mutta kun joku hyökkää, niin toisella on silloin oikeus puolustautua. Sodassa kuolee aina siviilejä, Seida Sohrabi toteaa.

Tere Sammallahti näkee, ettei Israelilla ole vaihtoehtoja.

– Haluaisin kuulla Israel-kriitikoilta, miten Israelin pitäisi taistella Hamasia vastaan, jonka julkilausuttu tavoite on hävittää kaikki juutalaiset ja juutalaisvaltion maailmasta, joka piiloutuu lapsista ja naisista koostettujen ihmiskilpien taakse ja ampuu raketteja uskonnollisista palvontapaikoista sekä kouluista ja sairaaloista.

Tämän viikon Ajassa-ohjelmassa Israelin tilanteen ohella Tere Sammallahti ja Seida Sohrabi keskustelevat maahanmuuttajalasten heikon suomen kielen taidon aiheuttamista ongelmista. Ohjelma esitetään TV:n antennikanavalla 16 sunnuntaina 13.10.2024 kello 20.00. Toimittajana Jori Asikainen.

Ohjelma katsottavissa veloituksetta myös Permanto-palvelusta.

Elina Uusikylä