Pälkäneen rauniokirkon lasikate saa satojen tuhansien eurojen tuen EU:n maaseuturahastosta

 

Pälkäneellä sijaitseva keskiaikainen, 1400- ja 1500-lukujen taitteessa rakennettu Pyhän Mikaelin kirkkoraunio on kulttuurihistoriallisesti arvokas muinaismuistokohde ja matkailunähtävyys. Siellä järjestetään tapahtumia vihkimisistä konsertteihin ja ulkoilmaelokuvanäytöksiin. Ilman kattoa rauniot ehtivät olla yli 200 vuoden ajan. Kuva: Carita Lindholm

Lasikate lisää kirkkoherra Jari Kemppaisen mukaan rauniokirkon kiinnostavuutta ja käytettävyyttä entisestään, mutta lämmitystä sinne ei vieläkään tule.

Pirkanmaan ELY-keskus on myöntänyt tukea Pälkäneen rauniokirkon lasikatteen rakentamiselle EU:n maaseuturahastosta.

Investoinnin kokonaiskustannukset ovat 556 800 euroa, josta EU:n maaseuturahoituksen osuus on 278 344 euroa. Lisäksi investointiin osallistuvat Pälkäneen kunta, seurakunta ja yksityisiä tahoja.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Hankkeen toteuttaja on Pälkäneen Rauniokirkon suojeluyhdistys ry, joka on jo vuosien ajan huolehtinut rauniokirkosta konservoimalla ja korjaamalla eroosiovaurioita säännöllisesti.

– Rauniokirkko on muinaismuistokohde, ja siksi rahoituksen kohteena hyvin poikkeuksellinen, kertoo johtava kehittämisasiantuntija Anne Värilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

– Hankkeen toteuttajat ovat tehneet päämäärätietoista työtä kirkon säilyttämiseksi, ja nyt kun kattamiseen löytyi hyvä tekninen ratkaisu, myös rahoittajat ovat sitoutuneet investoinnin toteuttamiseen.

Nyt myönnettävällä rahoituksella mahdollistetaan kulttuurihistoriallisen muinaismuistorakennuksen säilymistä ja parannetaan kirkkoraunion nykykäytön edellytyksiä. Investoinnin odotetaan edistävän matkailupalveluiden kehitystä ja lisäävän matkailutuloa alueella.

Pyrkimys on tehdä rauniokirkosta saavutettava, ympärivuotinen kulttuuri- ja tapahtumakohde.

Kirkkoherra Jari Kemppainen kertoo, että seurakunta järjestää aktiivisesti tilaisuuksia yhdistykselle vuokraamassaan rauniokirkossa.

– Tulevaisuudessa tilaisuudet voidaan pitää sateelta suojassa, hän kiittelee.

Lasikatteen asennustyöt on tarkoitus aloittaa ensi keväänä, mutta tiedossa ei vielä ole, miten pitkään projekti kestää.

– Kesän 2025 vihkimiset siellä piti nyt peruuttaa.