Palveluoperaatio Saapas toimii nimensä mukaisesti – jalkautuu sinne missä nuoret ovat, ei toimistoissa, ei virastoissa, ei myöskään vuoronumerolla vastaanottoaikoina. Aidot kohtaamiset syntyvät elämän keskellä.
Palveluoperaatio Saapas täyttää ison osan Jyväskylän seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Jussi Maasolan työajasta.
– Teemme Saapas-työtä noin sata päivää vuodessa. Katupäivystysten lisäksi toimintaan sisältyy festaripäivystystä, nettipäivystystä, vapaaehtoisten virkistystoimintaa ja koulutusleirejä.
Maasola on tehnyt seurakunnan työtä yli 20 vuotta, joista 13 on kulunut erityisnuorisotyötä tehdessä. Saapas-työssä häntä kiehtoo konkreettinen lähimmäisten auttaminen. Myös vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa toimiminen on mielekästä. Jyväskylän alueella Saapas-työssä on mukana noin 100 vapaaehtoistyöntekijää.
Arjen ja kätten evankeliumia
Saapas-työ on seurakuntien tekemää etsivää erityisnuorisotyötä ja se perustuu kristillisiin arvoihin.
– Saappaan tehtävä ei kuitenkaan ole saarnata eikä julistaa. Saapas-työ on arjen ja kätten evankeliumia, Maasola kuvailee työtään. Saapas on ennen kaikkea kuuntelemassa ja kohtaamassa nuoria. Emme tyrkytä hengellisiä asioita kenellekään, mutta olemme valmiita keskustelemaan niistä tarvittaessa. Nuoret tietävät, että olemme seurakunnasta ja mm. rippikoulusta tuttuja nuoria tulee työssä paljon vastaan. Hengelliset asiat eivät nouse esille kovinkaan paljon keskusteluissa. Saamme sen sijaan paljon kiitosta, että kirkko tekee tällaista työtä. Toki kaikki eivät tykkää toiminnastamme ja haistatteluakin kohtaamme.
Nuoret suhtautuvat pääasiassa positiivisesti kaduilla ja netissä partioiviin Saapas-työn tekijöihin. Nuorille olisi tärkeää saada jakaa asioitaan jonkun aikuisen kanssa. Jos omasta lähipiiristä ei kuitenkaan löydy aikuista jolla olisi nuorelle aikaa, saattaa Saapas-työn tekijän kohtaaminen olla erityisen merkittävä asia. Nuoret haluavat jutella ihan tavallisistakin asioista. Paljon mietityttäviä aiheita ovat esimerkiksi opiskelu, kaverisuhteet, kotiasiat, koulukiusaaminen, murrosikä ja aikuistuminen. NettiSaappaan kautta saatetaan tavoittaa sellaisiakin kasvaneen syrjäytymisriskin alla eläviä nuoria, joita ei kaduilla kohdata. He ovat vain kotonaan, mutta nettiin saattavat tulla.
Vastuulliset tehtävät motivoivat vapaaehtoisia
Monissa seurakunnissa ollaan havahduttu miettimään, kuinka vapaaehtoistoiminta saataisiin toimivammaksi. Pienet harvakseltaan tarjotut avustustehtävät eivät välttämättä motivoi pitkään, eivätkä sitouta toimimaan seurakunnassa. Saapas-toiminnassa vapaaehtoiset pääsevät kuitenkin mielekkäisiin ja vastuullisiin tehtäviin. He kokevat olevansa mukana oikeasti tärkeässä työssä.
Saappaan auttamistilanteet ovat hyvin monenlaisia. Festareilla Saapas pitää ns. selviämisasemaa, jossa väsyneet juhlijat saavat levätä turvallisesti. KatuSaappaassa kohtaamiset ovat pääasiassa keskusteluja. Tarvittaessa Saapas kuljettaa nuoria kotiin tai asian mukaisen avun piiriin mm. sairaalaan.
Mieleenpainuvia kohtaamisia sekä auttamistilanteita on paljon. Maasola muistelee erästä kohtaamista joka sai hänet liikuttumaan:
– Kerran löysimme kaupungilta nuoren oksentelevan tytön erittäin humalassa. Veimme itkua tuhertavan tytön kotiin. Ovella oli vastassa kovasti järkyttynyt isä. Kerroimme mitä on tapahtunut ja kehotimme isää antamaan tytölle vettä, auttamaan hänet nukkumaan kyljelleen ja juttelemaan aamulla lisää tapahtuneesta. Isä kuunteli meitä ja kiitti kovasti. Lähdettyämme saimme vielä tekstiviestillä kiitoksen tytön isältä.
– Tässä työssä ei tarvitse olla supermies. Riittää, kun jaksaa olla läsnä ja antaa aikaa tälle työlle, Maasola summaa. Tietysti jotkut koulutukset antavat lisää valmiuksia tähän työhön. Olen itse opiskellut mm. päihdetyön ammattitutkinnon. Myös työnohjaus on tärkeää. Voimia tämä työ syö aika paljon. Työtä tehdään määrällisesti paljon ja työajat ovat raskaat. Juhlapyhien aatot ollaan töissä, silloin kun muut juhlivat. Auttamisesta tulee kuitenkin hyvä olo, se saa jaksamaan työssä.
Kaduille ja aitovierille
– Saapas-työssä hengellisyys näkyy aitona välittämisenä ja huolenpitona. Jeesus kehotti menemään kaduille ja aitovierille ja kohtaamaan ihmisiä siellä minne muut eivät välttämättä mene. Saapas menee ja toteuttaa rakkauden sanomaa käytännön teoin ja kuuntelevin korvin, kertoo Ville Viljakainen Palveluoperaatio Saappaan perusteista.
Viljakainen itse tutustui Saapas-työhön jo 80-luvulla, opiskellessaan kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Hän kävi Saappaan vapaaehtoiskoulutuksen ja innostui toiminnasta sen käytännöllisyyden ja konkreettisen avun antamisen vuoksi. Pyyteetön auttaminen ilman moralisointia teki suuren vaikutuksen. Nykyään Viljakainen työskentelee Nuorten Keskus ry:n erityisnuorisotyön sihteerinä. Vaikka hänen työnsä Saappaassa on siirtynyt kadulta Saapas-työn koordinointiin, kehittämiseen ja kouluttamiseen, hän pitää yllä tuntumaa käytännön työhön osallistumalla 3-4 kertaa vuodessa ryhmien mukana päivystämiseen eri puolella suomea. Näin hän saa myös mahdollisuuden kuulla vapaaehtoistyöntekijöiden ajatuksia ja kokemuksia suoraan heiltä itseltään. Viljakainen iloitsee Saapas-työssä mukana olevasta mahtavasta vapaaehtoisten joukosta.
– Edelleen koskettaa nuorten aito ilo ja hämmästys siitä, että teettekö te todella tätä vapaaehtoisesti ja vain halusta auttaa. Se tuntuu erityisen mukavalle.
Lisää tietoa Palveluoperaatio Saappaasta löytyy Nuorten Keskuksen sivuilta:
http://www.nuortenkeskus.fi/fi/toimintaa/saapas/
Video Saappaan toiminnasta:
https://www.youtube.com/watch?v=AZ1IC-fh5-Q&feature=youtu.be