Kambodžassa köyhyys on kasvanut nopeasti erityisesti suurkaupungeissa rajujen sulkutilojen aikana. Fidan työ maaseudulla jatkuu.
Kun koronapandemia alkoi keväällä 2021, esti 17 miljoonan asukkaan maa koronan leviämisen sulkutiloilla. Koulut ovat olleet suljettuina jo seitsemän kuukauden ajan. Juuri, kun elämä näytti palaavan normaaliksi, lähtivät päivittäiset tartuntaluvut nousemaan nopeaa vauhtia.
Soitimme Fidan lapsityönneuvonantajana toimivalle Lauri Saarnille. Hän asuu perheineen maan pääkaupungissa Phnom Penhissä, joka on jaettu eri värisiin alueisiin koronatapausten määrän mukaan. Alueiden välillä ei ole saanut liikkua, eikä pääkaupungista poistua ilman parin viikon karanteenia. Saarnit asuivat alkuun oranssilla alueella, jossa kotoa saa poistua yksi henkilö kauppareissua varten kolme kertaa viikossa. Nyt Saarnit ovat keltaisella alueella ja rajoitukset ovat vähentyneet. Koska pahimman sulun aikana monet torit olivat suljettuina, etsivät ihmiset vihanneksia ja hedelmiä maantien varrelta kojuista. Lisäksi ruokaa sai ostettua valtion organisoimista, sulkualueilla kiertävistä busseista.
Olen huolissani kambodžalaisista, joista moni eli köyhyysrajalla jo ennen pandemiaa.
– Meillä täällä on kaikki hyvin, emmekä koe turvattomuutta, vaikka koronatilanne Phnom Penhissä on maan pahin väestön tiheyden vuoksi. Pidämme viikoittain Fidan aluejohdon kanssa palaverin ja seuraamme tilannetta. Olen huolissani kambodžalaisista, joista moni eli köyhyysrajalla jo ennen pandemiaa. Äärimmäinen köyhyys lisääntyy päivissä, kun ihmiset eivät pääse töihin, kertoo Lauri Saarni.
Saarnit ovat olleet mukana organisoimassa ruoka-apua yhteistyössä paikallisten seurakuntien ja toisen yhteistyöjärjestön kanssa. Tähän mennessä ruoka-apua on saanut yli 1500 henkilöä Phnom Penhissä, ja muutamassa muussa provinssissa, joissa sulut olivat kaikkein rajuimmat.
Koronasulku on aiheuttanut ruokapulaa köyhimmille suurkaupungeissa. Fidan apu on tavoittanut noin 1500 ihmistä Kambodžassa.
Maanviljelyksestä lisätienestiä
Sulkutilasta huolimatta Fidan kehitysyhteistyön maaohjelma on jatkunut. Ohjelma kehittää maaseudun elinkeinoja. Sen kautta perheet ovat voineet luoda itselleen toimeentulon kasvattamalla kaloja, kanoja, ja sikoja tai viljelemällä vihanneksia tai hedelmiä. Vuonna 2020 peräti 548 perhettä onnistui kasvattamaan vuosituloaan tavoitteeseen eli noin 400 euroon. Se on iso raha maataloudesta eläville perheille, jotka usein joutuvat pärjäämään 1200-1500 euron vuosituloilla. Lisätienestin ansiosta monen vanhemman ei enää ole tarvinnut lähteä töihin esimerkiksi Thaimaan puolelle.
Ruoka-apua on saanut yli 1500 henkilöä Phnom Penhissä, ja muutamassa muussa provinssissa, joissa sulut olivat kaikkein rajuimmat.
Juuri ennen korona-aikaa ohjelma aloitti myös opetustyön yhteisöille Phnom Penhin laitamilla. Osallistujia on jouduttu rajoittamaan 12 henkeen, mutta tunneilla on tehty tärkeää valistustyötä muun muassa koronaan ja hygieniaan liittyen.
Fidalla on Kambodžassa myös kummilapsia. Tällä hetkellä työn piirissä on noin 280 lasta 20 kylässä. Koronatilanne on maaseudulla huomattavasti parempi kuin suurkaupungeissa, ja vakavammalta koronalta onkin vältytty toistaiseksi kaikissa kohdeyhteisöissä. Kummilapset ovat opiskelleet etänä ja Fidan ohjelmaan kuuluvaa kerhotoimintaa on voitu jatkaa kylissä.
TEKSTI: Ninarose Maoz