Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Papit keräävät vapaaehtoistyönä tietoa veteraanien hengellisyydestä

 

Ulla Rosenqvist (oik.) puhui keväällä 2016 seppeleenlaskutilaisuudessa Tuusulan kirkon sankarihautausmaalla, jossa oli vartio Tuusulan reserviupseerikerhosta. Kuva: Tuusulan seurakunnan viestintä

Tammenlehvän Perinneliitto on perustanut työryhmän, joka selvittää yksilö- ja yhteisötasolla veteraanien hengellistä perinnettä sekä sen vaalimista.

Yksi työryhmään kuuluvista on rovasti, Tuusulan seurakunnan kirkkoherra Ulla Rosenqvist.

– Veteraanit ovat sydäntäni lähellä. Siksi lähden mielelläni mukaan kaikkeen heitä palvelevaan toimintaan. Tammenlehvän Perinneliiton hankkeessa edustan Rintamaveteraaniliittoa, jossa olen tukijäsen, Rosenqvist kertoo.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Työryhmän tehtävä on tallentaa sotavuosien 1939–1945 hengellisen työn muotoja ja käytäntöjä.

Ydinkysymys on, mitä on veteraanien hengellinen perinne yksilö- ja yhteisötasolla. Lisäksi selvitetään, mitä annettavaa hengellisellä perinnetyöllä on arvoperinteen näkökulmasta. Miten hengellistä perinnettä on hoidettu? Mikä on hengellisen perinteen sisältö 2020-luvulle tultaessa ja miten perinnettä tulisi hoitaa?

Työryhmän puheenjohtaja on emeritus kenttäpiispa Hannu Niskanen. Muut jäsenet ovat Rosenqvistin lisäksi kenttäpiispa Pekka Särkiö, pastori Aila Mäkinen sekä emeritus kirkkoherrat Matti Tuomisto, Jorma Parviainen ja Seppo Väätäinen.

– Työryhmän ensimmäinen työkokous pidettiin viime syyskuussa, joten vielä olemme lähtökuopissa, Rosenqvist toteaa.

Hänestä on tärkeää ja kiinnostavaa koota tietoa sotilaiden hengellisestä elämästä.

– Niin moni turvasi rintamalla Jumalaan. Heidän uskostaan on hyvä kertoa jälkipolville – vahvistukseksi.

Varmaa on myös se, että työryhmä paneutuu sotilaspappien rooliin ja kokemuksiin.