Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Pappeja kokoontuu mielenilmaukseen afgaanimiesten puolesta

 

Joukko pappeja on aikeissa kokoontua mielenilmaukseen nälkälakossa olevien kolmen afgaanimiehen puolesta Eduskuntatalon portaille tänään 2. lokakuuta klo 16.15. Kolme afgaanimiestä protestoi syömälakolla saamaansa kielteistä turvapaikkapäätöstä vastaan. Pappien mielenilmauksella vastustetaan turvapaikkahakijoiden käännyttämistä kriisimaihin.

 

Kolme afgaanimiestä aloitti nälkälakon eduskuntatalon edessä 10. syyskuuta 2012.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

Afgaanimiehet uskovat joutuvansa kotimaassaan hengenvaaraan.

– Afganistanissa kaikki valta on taistelijoilla, tavallisella ihmisellä ei ole minkäänlaista valtaa. Ei ole puolta, jonka voisi valita, eikä hallitusta, joka pystyisi takaamaan kansalaistensa turvallisuuden missään päin maata, he kertoivat MTV3:lle.

Kirkon tiedotuskeskuksen (KT) mukaan miehet ovat etsineet turvaa Euroopasta jo useiden vuosien ajan, sillä kotimaassaan kutakin heistä uhkaa henkilökohtainen poliittinen vaino. Suomen viranomaiset eivät ole vastanneet heidän vaatimuksiinsa saada kansainvälistä suojelua, vaan edellyttävät, että miehet hakevat turvaa Afganistanin viranomaisilta, KT:n tiedotteessa kerrotaan.

Papit aikovat siirtyä Eduskuntatalon portaille tänään Hakaniemessä alkaneilta Papiston päiviltä. Pastori Antti Siukonen kertoo, että mielenilmaisuun osallistuvien määrää ei tiedetä vielä tarkkaan, mutta arvioi, että paikalle saapuu kymmeniä pappeja.

Eduskuntatalon portailla papit lukevat kannanottonsa sekä kuulevat nälkälakkolaisten ja kansanedustajien kommentit.

Viranomaisten mukaan mielenilmauksilla ei Suomessa kuitenkaan voi vaikuttaa yksittäisten turvapaikkahakemusten käsittelyyn, kertoo MTV3.