Liberaalit ajavat voimakasta muutosta evankelis-luterilaisen kirkon uskonoppeihin. Onko kirkossa enää tilaa konservatiiveille?
Ihmisten on sopeuduttava yhteiskunnassa tapahtuviin muutoksiin, mutta kirkon sen sijaan ei pitäisi sopeutua ja muuttua, linjaa pappi ja YouTube-toimittaja Pauli Selkee.
– Heprealaiskirjeen luvussa 13 sanotaan, että Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja ikuisesti. Hänen opetuksensa ovat samat, ne eivät muutu. Kirkko on jännitteissä, kun opetusta, jonka pitäisi olla muuttumaton ja pysyvä, yritetään muuttaa.
Selkee jakaa kirkossa tapahtuvat muutokset esimerkiksi hallintoon ja jumalanpalvelusmusiikkiin liittyviin ulkoisiin asioihin ja toisaalta uskonopillisiin sisältöihin, kuten opetuksiin ihmisestä, Jeesuksesta, pelastuksesta ja elämänarvoista.
– Uskonopissa ja etiikassa tulisi pysyä niissä opetuksissa, mitkä ovat Raamatussa ja ovat yleensäkin olleet kristillisessä opetuksessa.
Konservatiivien tilanne on tukala
Luterilaisen kirkon toiminta on perustunut Raamatun ja Katekismuksen oppeihin. Pauli Selkee kertoo, että Katekismuksessa määritellään esimerkiksi se, kenelle avioliitto on tarkoitettu. Erilaiset näkemykset muun muassa naispappeudesta ja samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimisestä ovat luoneet kirkon sisälle voimakkaita ristiriitoja.
– Kysymys on siitä, mikä Raamattu on, eli onko se Jumalan sanaa, onko se sitä kokonaan vai osittain, ja tuleeko opetuksia muuttaa ja muokata toisenlaiseksi vuosikymmenien aikana vai pysyä perinteisessä, Selkee kuvailee.
Selkee pohtii myös, suurta teologista kysymystä, että mikä kirkossa on pysyvää ja mikä muuttuvaa. Tästä on tarpeellista kirkossa käydä syvällisiä keskusteluja, Raamatun, luterilaisen tunnustuksen ja ekumeenisen perinteen valossa, Selkee ajattelee.
Jotkut kirkon herätysliikkeet ovat Raamatun tulkinnassaan konservatiivisempia. Esimerkiksi Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys on joutunut naispappeuskysymyksen ja ulkomailla tehtyjen pappisvihkimysten vuoksi törmäyskurssille kirkon kanssa. Erilaisilla näkemyksillä on ollut kielteisiä vaikutuksia. Vaarana on menettää lähetystyön rahoitus eli irtisanoa sopimus yhteistyöstä lähetystyön tekemisestä kirkon virallisena lähetysjärjestönä
– Meillä on kolme piispaa, jotka olisivat halunneet laittaa niin sanotusti välit poikki jo viime syksyn piispainkokouksessa, Pauli Selkee toteaa.
Laittomuudesta laillista?
Piispat edustavat valtaosin liberaalimpaa Raamatun tulkintalinjaa. Yhdeksän kymmenestä piispasta esitti syksyn 2024 piispainkokouksessa, että perinteisen avioliittokäsityksen rinnalle tulisi toinen, kahden henkilön välinen avioliitto. Papit saisivat valita, kumman käsityksen mukaan toimivat. Esitys sisältää kuitenkin ehdon, että kaikki seurakunnat velvoitettaisiin järjestämään samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiä, ja kirkkoherrojen olisi taattava, että näin myös tapahtuu.
– Kaikkien seurakuntien teologinen, hengellinen linja muuttuisi. Tämä muuttaisi sen, ketkä voivat hakeutua seurakunnan johtajiksi, koska moni konservatiivi ei pystyisi omassatunnossaan venymään sellaiseen, Pauli Selkee sanoo.
– Jos piispojen esitys menee läpi, niin se tekee laillista sellaisesta, mikä Raamatun näkökulmasta ei ole oikein, vaan laittomuutta. Kirkko on hyvin vaikeassa tilanteessa.
Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-suoratoistopalvelusta.
Elina Uusikylä