Parikanniemen lastenkodissa uutta asukasta autetaan sopeutumaan ja asettumaan taloksi

 

Ninnin huoneessa odotti yllätys, mukavan pehmeä matto, jollaiseen hän oli ihastunut jo tutustumiskäynnillään. Kuva Janita Lautamäki.

Parikanniemen lastenkodissa pyritään siihen, että uusi asukas sopeutuu mahdollisimman nopeasti joukkoon. Joskus muutto tapahtuu kiireellisenä, mutta tavoite on, että lapsi tai nuori käy tutustumassa tulevaan asuinpaikkaansa ennen muuttoa.

Uuden asukkaan muuttaessa kotiryhmään arki pyörii samana, tuttuna ja turvallisena, mutta alusta alkaen tehdään kovasti töitä sen eteen, että uusi asukas sopeutuu mahdollisimman nopeasti joukkoon – kaikista ei tarvitse tykätä, mutta toimeen pitää tulla. Vuoden aikana tehdään yhteisiä retkiä esimerkiksi huvipuistoon tai mökeille, jolloin erilaisissa olosuhteissa hioudutaan yhdeksi porukaksi. Joulun aikaan vietetään kotiryhmien yhteisiä pikkujouluja, joista on melkein muodostunut joillekuille koko vuoden kohokohta!

Tuulentuvassa puhalsi heinäkuussa uudet tuulet, kun kaksi nuorta muutti opiskelemaan ja tilalle tuli kaksi uutta nuorta. Joskus uuden asukkaan muutto tapahtuu nopeasti, ja kiireellisen tilanteen vuoksi hän saattaa tupsahtaa kotiryhmään vain hetken varoitusajalla. Yleensä tavoite on, että lapsi tai nuori saa käydä edes kerran tutustumassa tulevaan asuinpaikkaansa ennen muuttoa. Tällä kertaa oli paras mahdollinen tilanne, eli uudet nuoret saivat mahdollisuuden käydä tutustumassa Tuulentupaan monta kertaa ennen muuttoa. Ensimmäisellä kerralla he kävivät päiväkäynnillä, seuraavan kerran he viipyivät yhden yön yli ja viimeisellä kerralla ennen muuttoa kaksi yötä. Tutustumiskäynneillä Tuulentuvalla elettiin tavallista arkea ja ohjaajat ja nuoret saivat tutustua rauhassa toisiinsa.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Omannäköinen huone ja porukkaan kuulumisen tunne tärkeitä

Kun uusi lapsi tulee tutustumaan, hänelle on yleensä jo huone valmiina. Huoneessa on kirjoituspöytä, sänky, yöpöytä ja säilytyskalusteita. Kun nuori muuttaa huoneeseensa, pääsee hän itse sisustamaan sitä itsensä näköiseksi. Ninnin ja Oskarin muuttaessa Tuulentuvalle he pääsivät heti ensimmäisinä päivinä valitsemaan huoneisiinsa sisustustarvikkeita, kuten tekokasveja ja led-valoketjuja. Ninni oli jo tutustumiskäynnillä tykästynyt yhdessä huoneessa olleeseen mattoon, joten olikin kiva yllätys, kun semmoinen löytyi hänen uudesta huoneestaankin. Sen päällä onkin kiva pelata porukalla korttia.

Kun nuori muuttaa huoneeseensa, pääsee hän itse sisustamaan sitä itsensä näköiseksi.

Ninnin ja Oskarin ensimmäinen ajatus nähdessään uuden asuinsijansa oli, että onpa iso talo. Oskarin mielestä muut nuoret ovat ottaneet heidät hyvin vastaan. Ninnin mielestä joinain päivinä hän kokee kuuluvansa porukkaan paremmin kuin toisina päivinä. Molemmille tuo iloa se, että sai muuttaa sisaruksen kanssa samaan paikkaan, vaikka joskus sisaruksen kanssa meneekin hermo. Omasta sisaruksesta on kuitenkin aina seuraa.

Teksti: Janita Lautamäki

Kirjoittaja on sosionomi, Parikannniemen lastenkodin ohjaaja

Artikkeli on julkaistu Parikanniemen Kontti -lehdessä elokuussa 2024.