Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Parisuhdepuhelimesta ensiapua yhteyden puutteeseen puolison kanssa

 

Kuva: Jani Laukkanen

Keskustelu Parempi yhteys -parisuhdepuhelimessa on monelle ensimmäinen ja usein ainoa keino parisuhteen ongelmien käsittelemiseen. Koronapandemian puhjettua päivystysaikoja laajennettiin neljään päivään viikossa.

Puhelimeen vastaavat tukiparikoordinaattorit Elina Holappa ja Tanja Kallio kertovat, että poikkeusvuonna pinnan alla kyteneet asiat ovat monessa perheessä kärjistyneet. Suhteessa ilmenevät ongelmat ovat saattaneet pysyä samankaltaisina kuin aiemmin, mutta niiden ohittaminen ei ole onnistunut enää yhtä helposti kuin ennen 

Useimmin esille nousee puolison kohtaamisen puute ja puhumattomuus. Soittajalla saattaa olla kokemus siitä, ettei toinen edes halua puhua.  Monet sanovat, että ”olet ensimmäinen, jolle tästä kerron”, Tanja Kallio on havainnut.  

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Puhumattomat asiat kaihertavat suhteessa vuosien tai pahimmassa tapauksessa vuosikymmenten ajan. Asiaa välttelevän puolison perustelu sanattomuudelle saattaa olla, ettei koe itse tilanteessa mitään ongelmaa tai ongelmat ovat yksinomaan toisen, jonka tulisi hakea niihin apua. Parisuhteessa ongelmat ovat kuitenkin aina tavalla tai toisella yhteisiä.

Toisinaan vuorovaikutustaidot ovat molemmilla puutteelliset. Keskusteluissa päädytään toistamaan samaa kehää ilman, että tilanteeseen löydetään ratkaisua. Osa soittajista kaipaa keskusteluihin konkreettisia neuvoja: ”Mitä nyt sanon sille?” Tavallinen kysymys saattaa myös olla: ”Onks tää normaalia?” 

Viimeinen oljenkorsi 

Soittajia on kaikenikäisiä. Noin kolmasosa heistä on miehiä.
Puhelimeen soittaa usein mies, joka on havahtunut suhteen hoitamattomuuteen tilanteessa, jossa pettynyt vaimo on jo löytänyt uuden kumppanin ja haluaa avioeron. Moni heistä kertoo, että puhelu on hänelle viimeinen oljenkorsi, Elina Holappa sanoo. 

Soittajat kertovat avoimesti myös lähisuhdeväkivallasta ja uskottomuudesta.
 Olemme huomanneet, että lähisuhdeväkivallasta puhutaan enenevässä määrin, matalammalla kynnyksellä. Ihmiset ovat tietoisempia siitä, mitä parisuhteessa saa ja mitä ei saa tehdä. Asioita ei haluta enää lakaista maton alle, Holappa summaa. 

 

Älä jää yksin 

Parisuhdepuhelimeen soittaneita ohjataan tarjolla olevan tuen piiriin. Apua hakeville kerrotaan yhdistyksen tarjoamasta tukiparitoiminnasta, jossa apua saa vapaaehtoiselta vertaisparilta nopeasti ja maksutta. 

Tukiparit ovat valmiita kuuntelemaan. He toimivat keskustelun herättelijöinä tai tarvittaessa sen rauhoittajina. Tapaamiset tarjoavat toimivan mahdollisuuden ongelmien käsittelyyn. Toiselta parilta saa usein uusia näkökulmia oman parisuhteen haasteisiin. 

Tarvittaessa soittajia ohjataan ammattiavun piiriin. Lisäksi heille annetaan tietoa järjestöistä, jotka vastaavat soittajan erityistarpeisiin, esimerkiksi uusperheessä tai monikulttuurisessa parisuhteessa havaittuihin haasteisiin. Tilanteissa, joissa vain toinen puoliso kokee tarvitsevansa apua, soittajaa ei jätetä yksin, vaan hänet ohjataan Parempi avioliitto ry:n mies- tai naistapahtumiin tai esimerkiksi Miessakit ry:n toimintaan. 

Tanja Kallio ja Elina Holappa pyrkivät välittämään soittajille ennen muuta rohkaisua: tilanteesi ei ole toivoton, tästä voi selvitä. Jotkut soittajat haluavat rukoilla puhelun lopuksi, joskus taas mahdollisuutta tarjotaan heille. Monet kiittävät puhelun lopuksi hyvistä näkökulmista. ”Helpotti kun sai puhua” on tavallinen viesti.

 Haluan tarjota uusia näkökulmia, joita pari voi itse hyödyntää omassa ongelmanratkaisussaan. Puhelussa kuulen vain toisen puolison tarinan. Siksi rohkaisen soittajia jakamaan tuntemuksensa myös kumppanilleen. Pyrin viimeiseen saakka välttämään tulkintojen tekemistä soittajan puolisosta, Kallio kiteyttää. 

 

Mikä on Parempi yhteys –parisuhdepuhelin? 

Parisuhdepuhelin on palvelu, johon voit soittaa, kun kaipaat keskustelukumppania parisuhdeasioissa. Keskustelussa keskitytään asioihin, joita itse tahdot ottaa puhelussa esille. Puhelimeen on mahdollista soittaa nimettömänä. Soittoihin vastaavat kokeneet ja koulutetut avioliittotyöntekijät. Keskustelu on luottamuksellista. Soitto parisuhdepuhelimeen maksaa soittajan puhelinoperaattorin määrittelemän hinnan. 

Parempi yhteys -parisuhdepuhelin, soita numeroon 050 3122 325
Puhelin päivystää tiistaista perjantaihin klo 10-16 välisenä aikana. 

Lisätietoa maksuttomasta tukiparitoiminasta: parempiavioliitto.fi/tukiparityo 

Artikkeli on julkaistu lyhempänä versiona 17.12.2020.

 

 

 
Parempi avioliitto, artikkeliban.