Finnwatchin viime vuonna julkaisema selvitys suomalaisyritysten yhteyksistä Israelin siirtokuntiin on yksipuolisesti laadittu ja asiavirheitä sisältävä poleeminen teos. Näin väittää toimittaja ja teologian maisteri Pasi Turunen viime viikolla ilmestyneessä kirjasessaan Kielletyt hedelmät kriittinen analyysi (Kuva ja Sana 2012).
Kansalaisjärjestö Finnwatch selvitti Kirkon Ulkomaanavun pyynnöstä Suomessa toimivien yritysten kytköksiä Israelin siirtokuntiin palestiinalaisalueilla ja julkaisi ne viime maaliskuussa raportissa Kielletyt hedelmät – Suomessa toimivien yritysten yhteydet Israelin laittomiin siirtokuntiin. Finnwatch kehottaa raportissa välttämään siirtokunnista tulevien tuotteiden ostamista kaikissa tuoteryhmissä.
Ovatko siirtokunnat todella laittomia?
Pasi Turunen kertoo, että hän halusi pamfletissaan kyseenalaistaa itsestäänselvyyden, jonka mukaan siirtokunnat olisivat kansainvälisen oikeuden vastaisia.
– Siirtokuntien vastustajat vetoavat usein Geneven sopimuksen artiklaan 49, joka kieltää omien kansalaisten siirtämisen miehitetylle alueelle. Sopimus on kuitenkin tarkoitettu torjumaan toisen maailmansodan kaltaiset laajat väestön pakkosiirrot, eikä siten sovellu siirtokuntalaisiin, jotka vapaaehtoisesti muuttavat alueelle, Pasi Turunen huomauttaa.
”Turusen näkemys on vastoin kansainvälistä yhteisymmärrystä”
Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala näkee, että Turusen kritiikki ei kohdistu Finnwatchin selvityksen olennaisimpiin osiin. Perustavanlaatuinen näkemysero kuitenkin johtaa Turusen ja Finnwatchin täysin eri linjoille johtopäätöksissä.
– Turusen näkemys Israelin siirtokuntien laillisuudesta on vastoin kansainvälistä yhteisymmärrystä. Niin Suomen valtion, EU:n, YK:n kuin ICJ:n eli Kansainvälisen tuomioistuimen näkökulma on se, että siirtokunnat ovat laittomia, Vartiala sanoo.
Linkki Finnwatchin raporttiin.
Lue myös: ”Finnwatchin Sonja Vartiala: Suomessa myytävä kosmetiikka kasvattaa Israelin siirtokuntia”
Pasi Turunen ja Sonja Vartiala keskustelivat aiheesta Radio Dein suorassa Viikon debatissa keskiviikkona 13.2. Kuuntele Viikon debatti Radio Dein ohjelma-arkistosta.