Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Pastori kuoli puukkoiskussa Turkissa

 

Uskonnollisten vähemmistöjen asema Turkissa on muuttunut tukalammaksi. Kuva: Gerd Altmann, Pixabay.

Christian Solidarity Worldwide -järjestön mukaan kristityt joutuvat Turkissa yhä useammin vihamielisyyden ja vihapuheen kohteiksi. Viimeaikoina useita kristittyjä on vangittu tai karkoitettu maasta.

Korealainen pastori Jinwook Kim puukotettiin kuoliaaksi Diyarbakirin kaupungissa Kaakkois-Turkissa 19.11.2019. Hän oli asunut maassa viisi vuotta ja toiminut kuluneen vuoden ajan pastorina pienessä seurakunnassa Diyarbakirissa. Useat paikalliset lähteet kertoivat Christian Solidarity Worldwide -järjestölle, että hän saattoi joutua hyökkäyksen kohteeksi uskonsa vuoksi. Viranomaiset pidättivät 16-vuotiaan pojan murhasta epäiltynä. Christian Today -verkkolehden mukaan Kimillä oli 4-vuotias poika ja hänen vaimonsa oli viimeisillään raskaana.

CSW:n johtaja, Mervyn Thomas, sanoi: ”Esitämme sydämemme pohjasta surunvalittelumme pastori Kimin perheelle, seurakunnalle ja kaikille hänen läheisilleen. Vaadimme Turkin hallitusta tutkimaan tämän murhan perusteellisesti ja saattamaan vastuuseen ne, joiden todetaan olevan siihen osallisina.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Järjestö toi esiin, että kristityt elävät vaikeita aikoja Turkissa. Joitakin kirkon johtajia on vangittu tai käännytetty maasta vuonna 2016 tapahtuneen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Andrew Brunson, amerikkalainen pastori, virui vankilassa kaksi vuotta terrorismi- ja vakoilusyytteiden vuoksi. Hän pääsi vapaaksi sen jälkeen kun USA asetti Turkille talouspakotteita. Edellisen kerran kristittyjä vastaan hyökättiin Turkissa vuonna 2007, jolloin kolme kristittyä joutui kidutuksen ja murhan uhriksi.

CSW:n mukaan viime kuussa konservatiivisen, Lounais-Turkissa sijaitsevan Konyan kaupungin kaduille ilmestyi tienvarsimainoksia, joissa muslimeja kehotettiin olemaan ystävystymättä kristittyjen ja juutalaisten kanssa. Järjestö kertoi, että maan kristitty vähemmistö on joutunut viime aikoina lisääntyvissä määrin vihamielisyyden ja vihapuheen kohteeksi.

Thomas pyysi Turkin hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin pysäyttääkseen kristittyihin ja muihin vähemmistöihin kohdistuvat iskut.

”Hallituksen täytyy myös ryhtyä ankariin toimenpiteisiin kitkeäkseen kristittyihin ja muihin uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuvan vihapuheen, joka synnyttää sellaisen ilmapiirin, jossa näihin yhteisöihin kohdistuu kasvava uhka”, hän sanoi.

”Vetoamme kansainväliseen yhteisöön, että se painostaisi Turkin hallitusta lopettamaan kaiken uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuvan syrjinnän ja kunnioittamaan perustuslaillisia velvotteitaan suojella ja kunnioittaa kansalaistensa oikeuksia riippumatta heidän uskonnollisista tai etnisistä taustoistaan.”