MS-tautia sairastava sisupussi päätti polkea Rovaniemeltä Helsinkiin hyvän asian puolesta. Reitin varrelle osuvat seurakunnat voivat osallistua tempaukseen järjestämällä tilaisuuksia.
Liian monen vammaisen ja vanhuksen elämä on verta, hikeä ja kyyneleitä, toteaa vantaalainen helluntailainen pastori ja rajakapteeni (evp) Aki Miettinen.
Itsekin MS-tautia sairastava Miettinen päätti tehdä jotain tilanteen parantamiseksi. Hän lähti keulahahmoksi Hyvä Sanoma ry:n ja helluntaiseurakuntien Verta, hikeä ja kyyneleitä -kampanjaan ja aikoo polkea nojapyörällä Rovaniemeltä Helsinkiin 25.6.-12.7.2013. Matkaa kertyy yhteensä yli 1 000 kilometriä.
Pyöräilykampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta vammaisuudesta ja ikääntymisestä sekä tähdentää erilaisuuden kunnioittamista. Samalla tehdään tunnetuksi helluntaiseurakuntien vammais- ja diakoniatyötä ja kerätään sille varoja. Kampanjan suojelijana on eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.
Verta, hikeä ja kyyneleitä -kampanja käynnistyy Rovaniemeltä 25. kesäkuuta. Reitin varrella luovutetaan 22 kaupungin ja kunnan päättäjille vetoomus vammaisten ja vanhusten ihmisarvon ja oikeuksien toteutumisen puolesta. Luovutuksen yhteyteen järjestetään yleisötilaisuuksia ja kulkueita, joihin odotetaan vammaisia, ikäihmisiä ja kaikkia kiinnostuneita. Esimerkiksi Laihialla pidetään hengellisen musiikin hyväntekeväisyyskonsertti ja tarjotaan palvelutalolla apua vanhusten ulkoiluttamisessa. Seinäjoella vetoomus luovutetaan päättäjille helluntaiseurakunnan Sateet lähetä -illassa.
Kampanja päättyy 12. heinäkuuta Helsinkiin Narinkkatorille, jossa vetoomuksen vastaanottaa Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty.
Oma kokemus sai liikkeelle
Aki Miettinen on toiminut muun muassa Hyvän Sanoman Radio ry:n (nyk. Avainmedia) toiminnanjohtajana ja Tikkurilan helluntaiseurakunnan pastorina. Ennen hengelliseen työhön siirtymistään hän työskenteli Rajavartiolaitoksella ja on tällä hetkellä One Way Missionin pastorina Helsingissä.
Vammaisen arki haasteineen tuli tutuksi Miettiselle, kun hänellä diagnosoitiin vuonna 2002 aaltoilevasti etenevä MS-tauti, jonka haitta-asteeksi määritettiin 60 prosenttia. Sairauden alkuvuodet Miettinen joutui liikkumaan apuvälineitä käyttäen. Nyt tauti on lepotilassa, ja mies pystyi vastaanottamaan pyöräilyhaasteen.
– Olen saanut hyvät hoidot ja palvelut, mutta kaikkien tilanne ei ole yhtä hyvä.
Hyvä Sanoma ry:n tiedotteen mukaan monen vammaisen, ikäihmisen ja heidän omaistensa ”sydän itkee verta vaikeassa elämäntilanteessa ja byrokratian rattaissa. Arjesta selviytyminen vaatii hikeä, kun apua tai apuvälineitä ei ole saatavilla. Moni joutuu itkemään toivottomuuden, surun ja yksinäisyyden kyyneleitä.”
Suomessa on 65 vuotta täyttäneitä jo yli miljoona ja vammaisia eri toimintavaikeudet mukaan lukien yli 800 000. Vetoomuksessa nostetaan esille muun muassa vammaisten ja ikäihmisten lähipalvelujen ja hyvän hoidon vahvistaminen, heidän omien toimintamahdollisuuksiensa tukeminen sekä kaikenlaisen syrjinnän poistaminen.
Pyöräilykampanjan etenemistä voi seurata sosiaalisessa mediassa ja kampanjasivustolla www.vertahikeakyyneleita.fi.