– Jos pitää saada lohtua, ei tarvitse kuin virsikirjan avata. Virsissä on toivoa herättäviä lauseita, kuvailee sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko virsistä avautuvaa maailmaa Radio Dein Viikon vieras -haastattelussa. Risikon mukaan nykypolitiikassa on paljon tilanteita, joissa vallankäyttäjän on tärkeä äänestää omantuntonsa ja arvojensa mukaisesti.
Etelä-Pohjanmaan Ylihärmässä syntynyt Paula Risikko on ammentanut kristillisen vakaumuksen ja syvälle juurtuneen seuraperinteen itseensä lapsuudesta. Ystävänpäivän tienoilla hän järjestää kotonaan perinteisen maalaisseurakunnan mallin mukaiset seurat jo kahdettatoista kertaa.
– Olen pienestä kylästä kotoisin. Meillä oli aina kylässä kinkerit tai sitten vähintään kerran kuukaudessa oli jossain seurat. Siellä sitten koko kylä kokoontui. Olen halunnut säilyttää tämän perinteen ja kulttuurin, koska se kerää ystävät yhteen, kertoo Radio Dein Viikon vieras Paula Risikko.
Nykyään Seinäjoella asuva ministeri sanoo arvojen puntarointia sisältävien valintojen korostuvan nykypolitiikassa. Risikko ei halua peitellä kristillistä arvopohjaansa, joka vaikuttaa yhteiskunnallisen päätöksenteon taustalla.
– Haluan olla se mikä olen – salailematta. Se olisi aika kauheata, jos minun pitäisi elää jotain sellaista pakotettua, jotain mallinmukaista, että tällainen on kansanedustaja. Minä olen halunnut säilyttää tällaisen perinteen ja se on osa minua. Miksi minä sen unohtaisin siksi aikaa, kun olen kansanedustaja? Risikko kysyy.
Sosiaali- ja terveysministerin mukaan arvokeskustelu on yhteiskunnassa aina tarpeen. Paula Risikko ei allekirjoita väitettä, että yhteiskunnan arvot olisivat koventuneet.
– Uskon, että päätöksentekijät kyllä tietävät, että arvot ovat se kivijalka, mistä pitää ponnistaa.
Kokoomuspoliitikon mukaan eduskunnan suureen saliin tulee yhä useammin lakialoitteita, joissa yksittäisellä edustajalla on omantunnonvapaus äänestää vakaumuksensa mukaiseksi. Risikko sanoo pyrkivänsä tuomaan omiin arvoihinsa liittyvät näkökohdat mahdollisimman selkeästi esiin jo lakien valmisteluvaiheessa ennen äänestysvaihetta, ”jottei tulisi hankalia tilanteita”.
”Oli ahdistavaa, kun helikopteri surrasi päällä”
Sosiaali- ja terveysministerin pesti on nostanut Risikon aiempaa näkyvämmin otsikoihin. Ministeriyden myötä avautunut julkisuus on saanut poliitikon aiempaa tarkemmin miettimään, mihin haastatteluihin suostua ja mistä on varaa kieltäytyä.
Vielä muutama vuosi sitten Paula Risikko saattoi puhua naistenlehdissä lapsettomuusongelmasta, adoptiopäätöksestä, lastenvaatteiden hankinnasta ja muusta henkilökohtaiseen elämänpiiriin kuuluvasta. Nyt julkisuuteen avautuu pääsy ministerin työhön liittyvillä asiakysymyksillä. Kevyt aikakauslehtijulkisuus on saanut jäädä taka-alalle.
– Olen aina sanonut sen olevan itsestä kiinni, kuinka paljon haluat elämääsi julkisuudessa levitetettävän. Kyllähän sitä haluaa suojata yksityiselämäänsä niin, ettei sitä tarvitse lehdissä levitellä.
Toisenlaisiakin kokemuksia naisministerillä on. Kerran helikopteri yllätti Paula Risikon ja tämän adoptiotyttären Ainon kesken trampoliinileikkien perheen pihamaalla.
– Olihan se aika ahdistavaa, kun helikopteri surrasi meidän talon päällä, kun joku lehti otti kuvia meidän kodista.
– Minua ei hävettänyt, että satuin olemaan trampoliinilla juuri silloin, mutta meidän Ainon reaktio oli, että ”tule nyt äkkiä pois sieltä”. Tulihan siitä pikkuisen sellainen olo, että eikö nyt kotonakaan saa olla rauhassa.
Paula Risikon mielestä yhteiskunnallisina vaikuttajina toimivat naiset joutuvat kohtaamaan työssään erilaiset julkisuuden pelisäännöt kuin heidän mieskollegansa.
– Harvoin kerrotaan esimerkiksi Jyrki Kataisen hiuksista tai minkälainen taskuliina Alexander Stubbilla on. Mutta kyllä siitä kerrotaan, minkälainen puku Jenni Haukiolla on – tai Jutta Urpilaisella – tai Paula Riskikolla. Olen kuitenkin ajatellut, että ei anneta sen häiritä, nyt pitää tehdä töitä sen eteen, että naiset noteerataan myös sisältöosaajina, joita me toden totta ollaan!
Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko on Radio Dein Viikon vieraana maanantaista perjantaihin 23.-27.9. klo 15.20. Haastattelu kuullaan koosteena tiistaina 1.10. klo 22.05.