– Kasvettuani aikuiseksi olen huomannut, kuinka paljon Isä meidän -rukoukseen kiteytyy, sanoo Pauli Hanhiniemi, joka arvioi toisinaan tekstiensä hengellisyyttä.
Kolmas nainen -yhtyeen suosion ja Vain elämää -televisiosarjan menestyksen siivittäminä koko kansan tuntemaksi laulajaksi ja lauluntekijäksi nousseella Pauli Hanhiniemellä tuntuu olevan kysyntää myös kirkossa.
Sadat ihmiset jäivät ovien ulkopuolelle, kun Tampereen tuomiokirkossa järjestettiin elokuussa Syntisten yö. Tilaisuudessa Hanhiniemi innosti tamperelaiset henkeviin ja hengellisiin yhteislauluihin kirjailija-pastori Jaakko Heinimäen kanssa. Rakastetuimpien virsien ohella illan ohjelmistoon kelpuutettiin myös maallisia lauluja.
Heinimäki siivilöi yhteislauluillan laulut toimittamastaan Syntisen virsikirjasta, johon on kelpuutettu paitsi rakastetuimpia virsiä myös tuttuja maallisia lauluja. Yhteistä sävelmille on se, että tekstit sanoittavat ihmisen ikuista kaipuuta ja pyhän kosketusta.
”Luotan kun ei ole muutakaan”
Hanhiniemen kynästä Syntisen virsikirjaan on kelpuutettu Kolmannen naisen kappale Valehtelisin jos väittäisin.
Valehtelisin, jos väittäisin öisin herääväni murehtimaan maailmaa. Valehtelisin, jos väittäisin, ettei se kiinnosta mua ollenkaan. Siit’ on kai turha tehdä lauluja, kun näyttää siltä, että siit’ on turha pitää puheita. Turha piestä suutansa, riimittelee Hanhiniemi 1980-luvulla kirjoittamillaan riveillä.
Suutaan Pauli Hanhiniemi ei hengellisyydestään piekse, mutta tunnustaa Alavuden körttilakeuksilla kasvaneena, että lukuisissa hänen teksteissään on hengellinen pohjavire, vaikka se sellaisena harvalle kuulijalle kenties avautuukin. – Yhtä hyvin kuin Valehtelisin kuin väittäisin voidaan tulkita niin kuin Jaakko [Heinimäki] sen on tulkinnut, niin muitakin lauluja voidaan tulkita samalla lailla. Sanoisin niin päin, että aika vähän minulla on sellaisia biisejä, mitä ei olisi voinut ottaa Syntisen virsikirjaan, pohtii Hanhiniemi Radio Dein Raatihuone-ohjelman haastattelussa.
– Elämän tarkoitus voisi olla esimerkiksi hyvä, mutta pitää myös ajatella sitä, onko se yhteislauluna laulettavissa. Se on sävellys, joka perustuu aika paljon siihen, mitä kitarat sen soittavat. Sen sijaan Valehtelisin jos väittäisin -kappaleessa on selkeä melodia, jota on helppo laulaa ilman säestystäkin
Hanhiniemi kertoo hengellisyydestä kumpuavien pohdintojen saaneen hänen teksteissään kenties jopa enemmän jalansijaa Kolmas Nainen -yhtyeen alkuaikojen jälkeen miehen astuttua nuoren miehen maailmasta kypsempään aikuisikään. Esimerkkinä hän käyttää Perunateatteri-yhtyeelle tekemäänsä Toisen takin taskuun -kappaletta.
– Siinä kirjoitin, että Avosydänhierontaa kun Jumalaltaan saa, se sattuu saatanasti, mut kai se hyvää tarkoittaa. Koettelee luotujaan vaan ei hylkää, sanotaan. Siihenpähän luotan, kun ei ole muutakaan¸latelee Hanhiniemi ulkomuistista.
”Allekirjoitan vielä melkein kaiken mitä olen kirjoittanut”
Tampereella Hanhiniemen jätkämäisellä karismalla kirkon täyttänyt Syntisten yö saa jatkoa 4. lokakuuta – silloin tosin ilman Hanhiniemeä.
Tamperelaistuneella eteläpohjalaisella pukkaa syksyyn toisenlaisia kiireitä. Ohjelmassa on lisää yhteistyötä radiohitiksi pompanneen Muutkin mokaa -raidan toisen säveltäjän Joonas Olssonin kanssa.
– Jonas Olssonin kanssa on suunnitelmissa lähteä tekemään uusi levy, Hanhiniemi paljastaa.
Sooloprojekti ei tarkoita, että muutama vuosi sitten telakalta uudelleen tielle herätetyn Kolmas Nainen -orkesterin aika olisi ohi.
– Kolmas nainen tekee syksyn aikana muutamia keikkoja. Ajatuksena on, että teemme vielä levyjäkin, vaikka muilla jätkillä onkin ihan oikea päivätyö.
Hanhiniemen mukaan Elämän tarkoituksen, Valehtelisin jos väittäisin ja muiden yhtyeen vanhojen kappaleiden esittäminen ei häntä kyllästytä. Tekstit eivät ole menettäneet merkitystään tekijänsä maailmassa.
– Laulujen laulaminen tuntuu yhä hyvin luontevalta. Allekirjoitan vielä melkein kaiken, mitä olen kirjoittanut.
Muusikko Pauli Hanhiniemi ja näyttelijä Reeta Vestman ovat vieraina Radio Dein Raatihuoneessa lauantaina 5. syyskuuta klo 11. Uusinta maanantaina 7. syyskuuta klo 9.