Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Toivoa naisille/Hanna-työn johtaja Peggy Banks oli itse väkivaltaisen suhteen uhri

 
Peggy Banks

Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva Peggy Banks on Pirkkalassa 18.11. pidettävän Uskomaton nainen -konferenssin pääpuhuja. Häntä voi kuulla myös Tuomasmessussa Helsingissä 19.11. Kuva: Eeva Vähäsarja.

TWR:n Toivoa naisille/Hanna-työn kansainvälinen johtaja Peggy Banksilta kysytään usein, miten hän voi ymmärtää naisia, joita on käytetty hyväksi, jotka ovat masentuneita ja joihin sattuu. Hän voi ymmärtää, koska on yksi heistä.

Yhdysvaltalainen Peggy Banks aloitti rukousliikkeen johdossa noin vuosi sitten. Erityisesti rukoillaan vaikeissa olosuhteissa elävien tyttöjen ja naisten puolesta.

Banks on jo ehtinyt kiertää maailmaa tutustumassa Toivoa naisille/Hanna-työhön. Aluksi hän matkusti yhdessä liikkeen perustajan Marli Spiekerin kanssa 13 maassa. Nyt hän saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen ja samalla päävieraaksi Pirkkalassa 18.11. pidettävään Uskomaton nainen -konferenssiin. Hän myös saarnaa Tuomasmessussa Helsingissä 19.11.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Mies hyvitteli ja nainen antoi anteeksi

Peggy Banks kertoo vaiheistaan noin 30-vuotiaana. Kaikki oli ulkoisesti hyvin, hänellä oli menestyvä liikunta-alan yritys:

− Pidin muotiin tulleita aerobic-tunteja. Asiakkainani oli huippu-urheilijoita. Kun voitin aerobicin kansallisen mestaruuden, minusta tuli julkisuuden henkilö, jota pyydettiin esiintymään radioon ja televisioon. Olisin halunnut kertoa jollekin, mitä todella koin. Kukaan ei tiennyt, että minua hakattiin melkein joka päivä. Minun piti salata ruhjeeni ja mustelmani.

Banks seurusteli vahvan kehonrakentajan kanssa, joka kohteli häntä kaltoin fyysisesti ja henkisesti. Seurustelua jatkui vuosia väkivallasta huolimatta. Kuvio oli tyypillinen: pahoinpitelyn jälkeen mies hyvitteli ja nainen antoi anteeksi.

Veitsi mukana pahoinpitelyssä

Kaikki muuttui, kun Banksin aerobic-tunneilla käynyt nainen pyysi häntä mukaansa kirkkoon:

− Kasvoin kodissa, jossa noudatettiin uskonnollisia tapoja, mutta minulla ei ollut henkilökohtaista suhdetta Jeesukseen. Ystäväni kirkossa pappi puhui Psalmista 46: ”Jumala on turvamme ja linnamme, auttajamme hädän hetkellä.” Tajusin, että tarvitsen Jumalaa turvakseni, koska olin vaikeuksissa. Banks ilmoitti miesystävälleen, että haluaa päättää suhteen lopullisesti.

− Sinä yönä hän tuli asuntooni veitsi mukanaan. Hän pahoinpiteli minua ja viilteli veitsellä monesta kohdasta. Tilanne jatkui tuntikausia, enkä uskonut selviäväni hengissä. Yhdessä kohdassa Jumala tuli voimakseni ja turvakseni. En tiedä, miten Herra sen teki, mutta hän teki. Hän sai poikaystäväni vakuuttumaan, ettei tämä pysty tappamaan minua.

Kutsu auttaa naisia

Siitä alkoi tie paranemiseen ja eheytymiseen. Peggy Banks alkoi käydä raamattupiirissä ja rukoilla.

− Sain jo silloin kutsun auttaa naisia löytämään toivon ja eheytymisen Jeesuksessa. Ihmiset voivat auttaa ja rohkaista toisiaan, mutta sisäiseen paranemiseen tarvitaan suhdetta Jeesukseen. Hän on apumme, turvamme ja voimamme, jota voimme lähestyä rukouksessa.

Banks kouluttautui sielunhoitajaksi ja auttoi yhdessä miehensä kanssa 15 vuoden ajan naisia, miehiä ja pariskuntia. Työ maailman naisten hyväksi Toivoa naisille/Hanna-rukousliikkeessä on luontevaa jatkoa tälle. Suomessakin toimii yli 90 rukousryhmää. Liikkeen taustajärjestönä Suomessa on Medialähetys Sanansaattajat (Sansa).

Iloa toivottomuuden keskellä

− Toivoa naisille/Hanna-työssä minua on koskettanut eniten se, miten naiset löytävät ilon suhteessa Jeesukseen toivottomissakin tilanteissa, joista ei ole pääsyä. Minua rohkaisee se, että hyvissä olosuhteissa elävät naiset tulevat rukoillessaan entistä riippuvaisemmiksi Jumalasta.

Banks sanoo, että kiertäessään maailmaa hän on nähnyt maailman naisten välillä enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja:

− Naiset kokevat kaikkialla yksinäisyyttä, eristämistä, masennusta, toivottomuutta, arvottomuutta ja pelkoa. Kaikki tarvitsevat todellista parantumista, jonka saa syntien anteeksiantamisessa. Voimme olla vapaita epäilyistä, pelosta ja katkeruudesta, kun ymmärrämme, kuka Jeesus oli ja miksi hän tuli.

Naisten ja miesten tuettava toisiaan

Peggy Banks on mielissään siitä, että Toivoa naisille/Hanna-työ kiinnostaa myös miehiä. Hänen mielestään miehillä ei ole toivoa ilman naisia. Siksi Jumala antoi miehelle naisen.

− Meidän pitää tehdä töitä yhdessä ja tukea toisiamme. Minusta on hienoa nähdä miehiä rukousryhmissä ja lisäämässä tietoisuutta naisten tilanteesta, Banks hymyilee.

Sansa ja Pirkkalan seurakunta järjestävät valtakunnallisen Uskomaton nainen -konferenssin Pirkkalan kirkossa 18.11.2017. Lue lisää ja ilmoittaudu.

Liisa Heinänen

Kirjoitus on julkaistu myös Sansan julkaisemassa Lähde-lehdessä 4/2017.

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa