Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Pekka Huokuna: ”Sanoman esiintuomisen muodot vaativat päivitystä”

 

Kuva: Tuomas Auvinen

Suomen Raamattuopiston uusi opintokokonaisuus Modernin evankelioimisen linja alkoi Kauniaisissa 5.9. Avauspäivänä opistolla puhui kirkkoneuvos Pekka Huokuna, joka painotti, että evankeliumin eteenpäin viemisessä, ei tule muuttaa kristillisen sanoman sisältöä.

Sen sijaan ne muodot, joita evankeliumin levittämiseen käytetään, vaativat Huokunan mukaan jatkuvasti päivitystä.

– Pidämmekö esillä sitä, mikä on kuulijan kannalta tärkeintä, vai painotammeko itsellemme tärkeitä korostuksia, Huokuna kysyi.

Jumalan sanalla ei Huokunan mukaan ole suomessa voinut pitkään aikaan olla ”radikaalia yhteiskunnallista muutosvoimaa”, koska suomalaista yhteiskuntaa on jo vuosisatojen ajan rakennettu sanan mukaiseksi.

– Suomihan on maa, jossa ateistitkin ovat luterilaisia, Huokuna kuvaili.

SRO neliöb. 17.-23.10.

Hän lisäsi, että tilanne on kuitenkin muuttumassa nopeasti.

– Yhä useammat suomalaiset ja maahan muuttaneet ovat vieraantuneet hyvästä sanomasta. Monille Jeesus on vain uskonnollinen hahmo, jolla ei ole enää merkitystä. Yhteiskuntamme tavat ja lainsäädäntökin ovat alkaneet erkaantua niistä Raamatun periaatteista, joiden varaan tätä maata on aiemmin rakennettu, Huokuna sanoi.

– Yhä useampi kokoilee maailmankatsomuksensa erilaisten katsomusten basaarista.

– Mutta myös Paavali ja muut Uuden testamentin ihmiset elivät eri uskontojen keskellä. Siinä maailmassa he kertoivat Jeesuksesta, joka rakastaa ja välittää.

Huokunan mielestä evankelioinnissa olisi otettava nyt huomioon, ”mitä aikaa eletään ja mitä kieltä puhutaan”.

– Ongelma ei ole se, että Jeesuksen tai Lutherin kieli olisi vanhentunut, vaan se, että minunkin opiskeluaikoinani oppimani kieli on vanhentunut.

– Ei ole enää yhteistä kansaa, joka eläisi samassa kulttuurissa ja seuraisi samoja viestimiä. On erilaisia porukoita, joilla on omat kiinnostuksen kohteensa ja oma kielensä. Saattaa näyttää siltä, että kirkon sanoma ei kiinnosta ketään. Siitä huolimatta hengellisistä asioista puhutaan ehkä enemmän kuin koskaan.

Olennaista on Huokunan mukaan se, ”onko sanomamme kirkas ja tiedämmekö, mikä evankeliumissa on tärkeintä”.

– Aito evankeliumi ei leviä sillä, että toistamme tiettyjä itsellemme merkityksellisiä sanankäänteitä tai laulamme meille rakkaita lauluja.

– Meidän ei tarvitse muuttaa sanomamme sisältöä, mutta ne muodot, joita käytämme tuon sanoman esiin tuomiseen, vaativat jatkuvaa päivitystä, Huokuna määritteli.

Modernin evankelioimisen linjalla opiskelijat perehtyvät sosiaalisen median, videon, palvelemisen, ystäväevankelioinnin, musiikin, teatterin, valokuvan ja printtimedian käyttämiseen evankelioimistyössä. Linjalla opiskellaan myös luterilaisen evankelioimisen teologiaa ja Raamattua.

 
Artikkelibanneri perussanoma